2.9
از56 نظر

باغ موزه قصر

    15613
    نمایش

    باغ موزه قصر يكي از جاذبه هاي تاريخي استان تهران است.ابتدا قصری بود که به دستور فتحعلی شاه قاجار در سال 1177 بنا شد و یکصد و 30 سال بعد از آن، اولین زندان ایران بر روی پایه های قصر قاجار که در اثر سیل مهیبی از بین رفته بود، پا گرفت و در سال 1308 زندان قصر نام گرفت.اولین زندانی زندان قصر، سازنده آن یعنی سرتیپ درگاهی بود.

    warning icon
    اگر فکر میکنی این اطلاعات نیاز به اصلاح یا افزودن داره . روی دکمه زیر کلیک کن

    مشخصات باغ موزه قصر

    در شمال شرقی تهران و در مسیر شمیران، به دستور فتحعلی شاه قاجار، بر فراز تپه ای، کاخی زیبا بنا می گردد که به قصر قاجار معروف می شود. این قصر در دهه آخر سلطنت ناصرالدین شاه بدون استفاده می ماند و رو به ویرانی می نهد. در زمان رضا شاه در باغ پایین تپه، زندانی بنا می گردد که به زندان قصر مشهور می گردد و در زمین های اطراف آن مرکز بی سیم و اولین فرستنده رادیوئی ایران دایر می گردد.

    این زندان تا چند سال پیش هم پابرجا بود که به جهت بروز مشکلات مختلف شهری به شهرداری منطقه ۷ واگذار شد تا تبدیل به مجموعه ای فرهنگی شود. در حال حاضر بخشی از این زندان به پارک زیبایی تبدیل شده است که تنها بنای به جا مانده از قاجار در آن، عمارت کلاه فرنگی کوچک و زیبا است.

    تاریخچه باغ موزه قصر

    در زمان رياست سوئدي‌ها بر شهرباني (نظميه) تهران، زندان نظميه در محل اداره شهرباني (بخشي از وزارت امور خارجه فعلي) در ميدان توپخانه واقع بود. اين زندان مرکب از دو يا سه اتاقک کوچک معروف به حبس نمره يک و چند اتاق و يک زيرزمين براي زندانيان عمومي بود. با ايجاد حکومت رضا شاه، محل قبلي تکافوي خيل عظيم زندانيان را نمي‌کرد.

    لذا سرتيپ درگاهي، رئيس نظميه تقاضاي يک محل وسيع براي ايجاد زندان تهران را نمود. محلي که براي اينکار در نظر گرفته شد قصر قاجار (حدفاصل سه راه زندان، پل سيدخندان، خيابان شريعتي و خيابان پليس فعلي) بود که داراي ساختمانهاي قديمي و وسيع و متروکه بود. اين مجموعه که در سال ۱۱۶۸ خورشيدي ساخته شده بود، محل مناسبي براي ايجاد زندان تشخيص داده شد و در تاريخ ۱۱ آذر ماه ۱۳۰۸ به دست رضا شاه افتتاح گرديد.

    زندان قصر باغ مشجر بزرگي بود که پس از عبور از در بزرگ آن، معروف به «در چوبي» و پشت سر گذاشتن دهليزهاي کوتاه به فضاي مشجري مي رسيد که جاده شوسه آن به سوي شمال محوطه مي رفت و انسان را در برابر بناي بزرگ و کهن و تيره قرار مي داد. اين زندان شماره يک بود با ۹ بند بزرگ و زندان شماره ۳ چسبيده به همين زندان بود.

    زندان قصر از ۴ بند و ۳ حياط تشکيل مي شد. در دهه ۳۰ زندان از لحاظ خدمات و امکانات بسيار فقير و ابتدايي بود. امکاناتي همچون آب شرب، حمام، امکانات درماني قابل قبول، وسايل روشنايي و خنک کننده و حرارتي آن بسيار نازل بوده است در تابستان آب حوض را مي جوشاندند، در کوزه مي ريختند و در جايي مي گذاشتند تا خنک شود.

    زندانيان سياسي معروفي تا سال ۵۷ در اين زندان اسير شدند از جمله روحانيون مذهبي، اعضاي حزب ملل اسلامي، اعضاي نهضت آزادي، سوسياليست ها، شرکت کنندگان در قيام ۱۵ خرداد، اعضاي احزاب مؤتلفه، اعضاي گروه فدائيان خلق، تعدادي از چريک ها و نيز تعدادي از حزب توده.

    ویژگی‌ها باغ موزه قصر

    یکی از بخش های اصلی، "موزه تاریخ انقلاب اسلامی ایران" است.

    این موزه تصویری است از مبارزات مردم در دوران ستمشاهی و بخش دیگر "موزه زندان" است که بازسازی عینی فضای زندان از اتفاقاتی است که در دوره رژیم ستم شاهی افتاد و هم محلی برای تصویر برداری مجموعه های سینمایی. از دیگر بخش های این باغ موزه می‌توان به مسجد، زورخانه قصر، باغ های ایرانی، کتابخانه مرکز تحقیقات، گالری های مختلف، فضاهای نمایشگاهی و فرهنگی چایخانه و سفره خانه سنتی، مراکز عرصه محصولات فرهنگی، بازارچه محصولات هنری و صنایع دستی اشاره کرد همچنین شهروندان می‌توانند در محدوده زندان، از فضای سبز و بوستان و مجموعه‌های فرهنگی ورزشی موزه بازدید کنند.

    سیمای عمومی باغ موزه قصر

    مجموعه قصر که پیش از این 24 هکتار بود،‌ مجموعه‌ زیبایی را تشکیل می‌داد که در راس آن کاخ فتحعلی شاه قاجار خودنمایی می‌کرد، اما زمانی که ناصرالدین‌شاه روی کار آمد از این مجموعه خوشش نیامد و بیشتر ترجیح می‌داد در کاخ گلستان روزگار بگذراند. این رضاخان بود که تصمیم گرفت در تهران زندانی رسمی داشته باشد. به‌ همین دلیل نیکولا مارکوف معمار مشهور روسی را به ایران آورد تا طراحی زندان قصر را انجام دهد. زندان مارکوف دارای 192 اتاق و گنجایش 700 زندانی بود که 96 اتاق آن پنج نفری و بقیه انفرادی بودند. مریضخانه‌ای هم مشتمل بر شش اتاق شش تخته و 16 اتاق یک تخته به‌ همراه باغ و حمام ساخته شده بود.

    زمان مناسب بازدید باغ موزه قصر

    بهترين زمان براي بازديد از اين جاذبه تمام فصول سال است.

    پیشنهاد ویژه باغ موزه قصر

    پیشنهاد می کنیم لیزر شو این مجموعه که شب ها اجرا می شود را از دست ندهید. پیش از عزیمت به سمت باغ موزه قصر با تماس با شماره تلفن های مجموعه از ساعت دقیق اجرای لیزر شو مطلع شوید و این نمایش هیجان انگیز را در محیط موزه قصر تماشا کنید.

    شرایط استفاده باغ موزه قصر

    صبح ها ویژه بازدید اداری و سازمانی و عصر ها ویژه بازدید عمومی و خانوادگی

    امکانات ویژه باغ موزه قصر

    اين جاذبه داراي امكاناتي همچون؛راهنماي موزه،سرويس بهداشتي،رستوران،بوفه و اقامتگاه است.

    چه جوری برم ؟

    ماشین شخصی

    اتوبان شهید صیاد شیرازی را بالا بروید و خروجی پلیس شریعتی را بپیچید. بعد از میدان پلیس به باغ موزه قصر می رسید. همچنین می توانید از انتهای خیابان شهید مطهری - بعد از تقاطع دکتر شریعتی به میدان پلیس و باغ موزه قصر بروید.

    اتوبوس

    پایانه امام خمینی (ره) - اتوبوس های میدان معلم - ایستگاه روبروی باغ موزه قصر پایانه میدان رسالت - اتوبوس های پیچ شمیران - ایستگاه میدان پلیس - باغ موزه قصر پایانه میدان امام حسین (ع) - اتوبوس های شهید بهشتی - ایستگاه تقاطع پلیس شریعتی - خیابان پلیس - باغ موزه قصر پایانه اتوبوس پیچ شمیران - اتوبوس های رسالت - ایستگاه تقاطع پلیس شریعتی - خیابان پلیس - باغ موزه قصر پایانه شهید بهشتی - اتوبوس های میدان امام حسین (ع) - ایستگاه انتهای خیابان مطهری تقاطع شریعتی - باغ موزه قصر

    مترو

    ایستگاه مترو شهید مفتح نزدیک ترین ایستگاه مترو به باغ موزه قصر است. در انتهای خیابان مطهری بعد از تقاطع دکتر شریعتی، باغ موزه قصر قرار دارد.
    این نزدیکی چی بخوریم ؟
    این نزدیکی کجا‌بمونیم ؟
    این نزدیکی از کجا بخریم ؟

    امکانات و ویژگی‌ها

    امکانات کلی
    مناسب برای بانوان
    بوفه
    مناسب برای کهنسالان
    سرویس بهداشتی
    مناسب برای کودکان
    آنتن‌دهی تلفن همراه
    نزدیکترین اماکن مهم
    ایستگاه مترو
    ایستگاه اتوبوس
    تفریحات
    عکاسی
    پیاده‌روی
    سختی مسیر
    آسان (راهپیمایی)
    نظر خودتو به دیگران بگو
    تجربه و نظر خودت از سفر رو با ما به اشتراک بذار
    ارسال عکس
    تجربه خودت از سفر رو به بقیه هم نشون بده
    پاسخ سریع دریافت کن
    سوال‌های خودت رو از همسفران و کارشناسان ما بپرس
    پرسش سوال
    Waves Waves Waves

    یه نقطه جدید معرفی کن

    اگه فکر می‌کنی یه مقصد واسه بیرون زدن، سراغ داری و ما معرفیش نکردیم، خودت می‌تونی داخل سایت به بقیه معرفی کنی. دم شما گرم که همراهی.