2.9
از18 نظر

مسجد وکیل

    4749
    نمایش

    مسجد وکيل یا مسجد سلطانی، تنها یکی از چندین جاذبه تاریخی مذهبی استان فارس است که قدمت آن به دوران زندیه بر می گردد و به دستور کریم خان زند ساخته شده است. بنای این مسجد در مجموعه بناهای زنديه، کنار بازار وکيل و حمام وکيل قرار دارد. اين بنا به عنوان يکی از زيباترين و مستحکم ترين مساجد ساخته شده از بعد دوره صفوی در ايران شناخته می شود و نام آن در تاریخ 18 تیر 1311 با شماره 182 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

    warning icon
    اگر فکر میکنی این اطلاعات نیاز به اصلاح یا افزودن داره . روی دکمه زیر کلیک کن

    مشخصات مسجد وکیل

    در غرب بازار وکیل و در انتهاى راسته شمشیرگرها مسجد وسیع بسیار زیبایى بنا شده که به نام مسجد سلطانى وکیل یا مسجد وکیل شهرت دارد. بنای مسجد در مساحتي حدود 11 هزار متر مربع ساخته شده و شامل بر بخش هایی چون سردر مجلل، صحن، ايوان های شمالی و جنوبی، شبستان جنوبی و شرقی، رواق های شرقی و غربی و حياط کوچک کناری می شود.

    تاریخچه مسجد وکیل

    ساخت اين مسجد به همراه ديگر بناهای مجموعه وکيل، به فرمان کريم خان زند آغاز شد و در سال1187 هجری قمری به اتمام رسيد و در دوره هاي بعد به علت صدماتی که در اثر زلزله و گذشت زمان حادث شده بود، تعمير، مرمت و تجديد تزيينات شد؛ به طوري که عمده تزيينات کاشيکاری آن در حال حاضر مربوط به دوره فتحعلي شاه و ناصرالدين شاه است. در دوره اخير نيز تعميراتي ضروري در بنای مسجد صورت گرفته است.

    ویژگی‌ها مسجد وکیل

    مسجد وکیل از نظر ويژگی های معماری و خاصه هنر حجاری که درساختمان مسجد به کار رفته، درخور توجه و مطالعه است. از دیگر ویژگی های این جاذبه می توان به ثبت آن با شماره 182 در تاریخ 18 تیر 1311 به عنوان یکی از آثار ملى ایران اشاره کرد.

    سیمای عمومی مسجد وکیل

    ورودی اصلی مسجد در سمت شمال و از طريق سردر مجلل و بزرگی به ارتفاع 20 و عرض 14 متر است که با تزيينات کاشيکاری و مقرنس بندی زير طاق و طاقنماهاي اطراف و ازاره سنگی نماسازی و تزيين شده است. در ورودي، دو لنگه است و از قطعات چوب بسيار ضخيم - هر لنگه به عرض و طول 8×3 متر ساخته شده است.

    بعد از ورودی، دالانی قرار گرفته که از طريق آن به وسيله دو راهرو به صحن مي توان رسيد. ديواره هاي دالان با کاشي هفت رنگ و سقف آن با کاشی معرق با نقوش گل و بوته و خطوط اسليمي پوشش يافته است. صحن مسجد، مربع و به طول و عرض60 متر، در ميان دارای حوضی زيبا به طول و عرض 5×40 متر است. اين حوض با استفاده از قطعات بزرگ سنگ ساخته شده و صحن مسجد با قطعات سنگی فرش شده است.

    در ضلع های جنوبي و شمالي صحن، در وسط، ايواني بزرگ و در اطراف آنها هشت طاق - در هر طرف ايوان ، چهار طاق ساخته شده است. همچنین، در اضلاع شرقی و غربی صحن، در هر سمت، 11 دهنه طاق و در پشت آنها، رواقي به عرض 5 متر ساخته شده است. سطوح ايوان ها و طاق ها با کاشی های معرق و خشتی مزين شده و ازاره های آنها به ارتفاع 5/1 متر با سنگ پوشش يافته است و روی آنها حجاری هاي زيبايي دیده می شود.

    ايوان شمالي صحن که به طاق مرواريد شهرت دارد، 12 متر عرض، 4 متر عمق و 20 متر ارتفاع دارد و بر بالاي آن، دو گلدسته ساخته شده است. ازاره ايوان با سنگ هاي حجاري شده و منقوش پوشش يافته و بالاتر از آن، با کاشي هاي هفت رنگی با نقوش گل و بوته، اسليمی و ترنج تزيين شده است. در اضلاع ايوان، درگاه هايي به سمت رواق و دالان ورودي وجود دارد. اين ايوان داراي دو کتيبه به خط ثلث سفيد بر زمينه لاجوردي روي کاشي خشتي است. کتيبه اول در زير طاق رومي ايوان، متضمن آيات قرآني و عبارت ذيل است که به خط نستعليق در پايان کتيبه نوشته شده است : " الحمدلله الذي شرفنی بکتابة من کتيبه هذا البيت الجامع و انا المذنب عبدالعلي يزدی اشرف محمودی". کتيبه دوم بر بالاي اضلاع ايوان دورادور گرديده و متضمن نام فتحعلي شاه، نام خطاط ميرزا حسين بن محمد شريف حکاک- و تاريخ 1243 هجري است. ايوان جنوبی، قرينه ايوان شمالي است و در ازاره با سنگ هاي حجاري شده با نقوش زيبا و در ديواره ها با کاشي هفت رنگ تزيين شده است.

    روي جرزهای ايوان، مجالس چندی با کاشي های هفت رنگ کار شده و طرفين آنها را با کاشيکاری معرق زينت دادند. در اين ايوان نيز دو کتيبه مربوط به دوره فتحعلي شاه به تاريخ هاي 1243 و 1244 هجري نصب شده است. در پشت سر اين ايوان، شبستان بزرگ و بسيار زيبايي به ابعاد 36×75 متر( در بعضي منابع، 50×100متر ذکر شده) واقع شده که پوشش چشمه طاق آن بر روي 48 ستون يکپارچه سنگي قرار گرفته و ستون ها به صورت 4 رديف 12 تايي قرار گرفتند. ارتفاع ستون ها، 5 متر و قطر آنها 80 سانتی متر است که به طرز بسيار جالبی با پايه و سرستون تزيينی و ساقه مارپيچ بصورت يکپارچه تراشيده و حجاري شدند. کف شبستان با تخته سنگ های مسطح فرش شده و ازاره هاي آن به ارتفاع 5/1 متر با سنگ پوشش يافته است. سطوح پوشش طاق و گنبد بنا آجری است؛ به غير از دهانه مرکزی که از ورودي آغاز و به محراب ختم می شود و سقف آن با کاشي های معرق به زيبايي مزين شده است.

    پیشنهاد ویژه مسجد وکیل

    اين بنا در نزديکی باغ و عمارت موزه پارس و مغرب بازار وکيل واقع شده است. به شما پیشنهاد می کنیم، بازدید از دیگر بناهای مجموعه وکيل (بازار، حمام، آب انبار) را از دست ندهید.

    زمان مناسب بازدید مسجد وکیل

    با توجه به وضعیت آب و هوایی استان فارس، فصل بهار و اوایل پاییز زمان مناسبی برای بازدید از این جاذبه است.

    چه جوری برم ؟

    تاکسی

    تاکسی های شهری می توانند شما را برای بازدید از این جاذبه راهنمایی کنند.

    اتوبوس

    اتوبوس‌هایی را سوار شوید که در میدان شهرداری و حوالی آن توقف دارند.

    مترو

    خودتان را به ایستگاه میدان نمازی برسانید و با اتوبوس یا تاکسی راهی میدان شهرداری شوید. می‌توانید از ایستگاه متروی زندیه نیز استفاده کنید و با پیاده‌روی به مسجد برسید.
    این نزدیکی چی بخوریم ؟
    این نزدیکی کجا‌بمونیم ؟
    این نزدیکی از کجا بخریم ؟

    امکانات و ویژگی‌ها

    امکانات کلی
    مناسب برای بانوان
    نمازخانه
    پارکینگ/ جای پارک
    مناسب برای کهنسالان
    سرویس بهداشتی
    سرپوشیده
    محل استراحت
    مناسب برای کودکان
    آنتن‌دهی تلفن همراه
    نزدیکترین اماکن مهم
    ایستگاه مترو ( زندیه )
    ایستگاه اتوبوس ( میدان شهدا )
    خطرات و محدودیت‌ها
    زمان ممنوعیت بازدید ( ایام سوگواری و تعطیلات رسمی )
    تفریحات
    عکاسی
    پیاده‌روی
    سختی مسیر
    آسان (راهپیمایی)
    نظر خودتو به دیگران بگو
    تجربه و نظر خودت از سفر رو با ما به اشتراک بذار
    ارسال عکس
    تجربه خودت از سفر رو به بقیه هم نشون بده
    پاسخ سریع دریافت کن
    سوال‌های خودت رو از همسفران و کارشناسان ما بپرس
    پرسش سوال
    Waves Waves Waves

    یه نقطه جدید معرفی کن

    اگه فکر می‌کنی یه مقصد واسه بیرون زدن، سراغ داری و ما معرفیش نکردیم، خودت می‌تونی داخل سایت به بقیه معرفی کنی. دم شما گرم که همراهی.

    برچسب ها
    مسجد تاريخي وکيل خيابان لطفعلي خان زند شيراز مسجد تاريخي وکيل مسجد تاريخي خيابان لطفعلي خان زند مسجد تاريخي شيراز وکيل مسجد تاريخي مسجد تاريخي خيابان لطفعلي خان زند وکيل شيراز خيابان لطفعلي خان زند مسجد تاريخي خيابان لطفعلي خان زند وکيل خيابان لطفعلي خان زند شيراز شيراز مسجد تاريخي شيراز وکيل شيراز خيابان لطفعلي خان زند مسجد تاريخي وکيل خيابان لطفعلي خان زند مسجد تاريخي وکيل شيراز مسجد تاريخي خيابان لطفعلي خان زند وکيل مسجد تاريخي خيابان لطفعلي خان زند شيراز مسجد تاريخي شيراز وکيل مسجد تاريخي شيراز خيابان لطفعلي خان زند وکيل مسجد تاريخي خيابان لطفعلي خان زند وکيل مسجد تاريخي شيراز وکيل خيابان لطفعلي خان زند شيراز وکيل خيابان لطفعلي خان زند مسجد تاريخي وکيل شيراز مسجد تاريخي وکيل شيراز خيابان لطفعلي خان زند خيابان لطفعلي خان زند مسجد تاريخي وکيل خيابان لطفعلي خان زند مسجد تاريخي شيراز خيابان لطفعلي خان زند وکيل مسجد تاريخي خيابان لطفعلي خان زند وکيل شيراز خيابان لطفعلي خان زند شيراز مسجد تاريخي خيابان لطفعلي خان زند شيراز وکيل شيراز مسجد تاريخي وکيل شيراز مسجد تاريخي خيابان لطفعلي خان زند شيراز وکيل مسجد تاريخي شيراز وکيل خيابان لطفعلي خان زند شيراز خيابان لطفعلي خان زند مسجد تاريخي شيراز خيابان لطفعلي خان زند وکيل