0
از0 نظر

امامزاده سیداسماعیل (ع)

    3073
    نمایش

    اين مکان تاريخي شامل ميدان، آب‌انبار و بازار سيداسماعيل و مسجد و مدرسه فيلسوف‏الدوله است و مواضعي در اطراف آن وجود دارد که در آنها به شغل‌ها و حرفه‌هاي سنتي پرداخته مي‏ شود. اين مجموعه از طريق شريان‏هاي متعدد، به بخش‏هاي مختلف بافت تاريخي اطراف خود راه دارد.

    warning icon
    اگر فکر میکنی این اطلاعات نیاز به اصلاح یا افزودن داره . روی دکمه زیر کلیک کن

    مشخصات امامزاده سیداسماعیل (ع)

    درباره نسب امامزاده اسماعیل چند نظر متفاوت وجود دارد :بنا بر زیارت نامه موجود در بقعه ،فرد در بقعه ،اسماعیل بن جعفر بن امام محمد تقی (ع)است .کتاب کنز الانساب نیز این نسب را تایید می کند و می نویسد :(جعفر بن امام محمد تقی (ع)صاحب شش فرزند بود به نام هادی زین العابدین ،مطهر ، اسد ،ابراهیم ،داوود و اسماعیل . از این میان اسماعیل به ولایت تهران آمد و توسط دشمنان زخمی مهلک برداشت . او مدت یک ماه در منزل فخر الدین حداد در حال نقاهت بود و فخر الدین به مداوای جراحت های او مشغول شد .تا اینکه یزدان عمر و فرزندان او اتفاق کرده امامزاده را به شهادت رسانیدند. برخی از تحقیقات جدید نیز ایشان را منسوب به امام علی النقی (ع)دانسته اند .در نظر دیگر ،امامزاده اسماعیل فرزند امامزاده زکریا ونوه موسی الکاظم (ع)است .این نظر مورد نقد برخی از محققان چون شریف رازی قرار گرفته است .تاریخ شهادت امامزاده را حدود نهصد سال پیش نوشته اند . دانستن روایت های شفاهی محلی نیز خالی از لطف نیست ، بنا بر گفته های راویان ، درباره علت مهاجرت ایشان و آنچه سینه به سینه نقل شده این است ،که وی از هم شاگردی های حضرت عبدالعظیم حسنی بوده ،که در این منطقه زندگی می کرده و به دست برخی از افراد محله سر پولکی به شهادت رسیده و در زمان شهادت 27یا 28 سال بیشتر نداشته است .

    تاریخچه امامزاده سیداسماعیل (ع)

    اصل بنا به قرن نهم هجری است که در دوره قاجار به همت عیسی خان بیگلر بیگی در سال 1262 ه ق تعمیرات اساسی در آن صورت گرفته است .این بنا بر کتیبه ایوان در زمان محمد شاه غازی ساخته شده و بانی آن عیسی خان بیگلر بیگی بوده است .

    ویژگی‌ها امامزاده سیداسماعیل (ع)

    محله ای که بقعه در آن قرار دارد ،در گذشته به محله چال میدان معروف بوده است . بنابر منابع مکتوب در هنگام کشیدن بارو در اطراف شهر تهران از آن جا که خاک خندق برای دیوار کشی وبرج سازی بسنده نبود واز سوی دیگر برخی از زمین ها به ویژه اراضی شمال تهران را شن وسنگ تشکیل می داد ، به هنگام بارو کشی پیرامون شهر ناگزیر از پنج نقطه خاک برداری کردند . در اثری این خاکبرداری چاله ها و گود هایی به وجود امد که هر یک منشا پیدایش نام محلی یا مکانی در این شهر شد مانند چال میدان،چال حصار (که مدتها محل تجمع زباله های تهران بود )گود دروازه محمدیه ،گود فیل خانه و گود زنبورک خانه .

    سیمای عمومی امامزاده سیداسماعیل (ع)

    صحن امامزاده به شکل مستطیلی به ابعاد ۲۳ در ۳۵ متر است که محور طولی آن در امتداد شمالی جنوبی قرار دارد و دارای سه ورودی است. ورودی شرقی امامزاده که مدخل اصلی بنا نیز محسوب می‌شود، فاقد تزئینات است و به نظر می‌رسد نیمه‌کاره رها شده است. این ورودی مقابل سردر آب‌انبار ساخته شده و به معبر شمالی جنوب شرقی امامزاده، و خود امامزاده به میدان سیداسماعیل راه دارد. دو ورودی دیگر اطراف صحن نیز یکی در شمال و دیگری در جنوب به معابر فرعی راه دارند. قسمت غربی بنا، دارای ایوانی رفیع و خوش‌منظر است که در طرفین آن، دو منار بلند دیده می‌شود. در طرفین ایوان، سه ایوانچه در لبه صحن واقع شده است. بدنه ایوان غربی پوشیده از کاشی، و نیم‌گنبد آن مزیّن به مقرنس زیبا و پرکار است.

    شرایط استفاده امامزاده سیداسماعیل (ع)

    این امامزاده در مجموع ظاهری شبیه مسجد دارد و قدمت تاریخی آن بسیاری از زایران را مشتاق به زیارت امامزاده می‌کند. مراجعان امامزاده سیداسماعیل، اغلب افراد سنتی و معتقد همان حوالی هستند. مرحوم استاد محمدتقی مصطفوی، در باب این بنا چنین می‏گوید: این بقعه که منسوب به سیداسماعیل، از احفاد امام علی‏النقی (ع) است در محله چاله‏میدان واقع شده است. بنای کنونی آن طبق کتیبه موجود در ایوان و داخل حرم، در زمان محمدشاه قاجار به سال 1262 هجری ساخته شده و بانی آن عیسی‏خان بیگلربیگی بوده است. اثر بسیار قدیمی‏تر آن درِ منبت عتیقه است که در ضلع غربی حرم قرار گرفته و به مسجد کوچکی باز می‏شود که بر روی این در نیز نام محمدشاه قاجار و عیسی‏خان بیگلربیگی مذکور است؛ ولی قسمت اصلی یعنی وسط هر دو لنگه‏ی در، مربوط به قرن نهم هجری است و طبق کتیبه‏های موجود آن، بانی در، استاد حسین پیرعلی حداد تهرانی و تاریخ آن جمادی‏الاول سال 886 هجری است و این تاریخ قدیمی‏ترین سال تاریخی است که درباره ابنیه قدیمی داخل شهر تهران می‏توان سراغ گرفت. امامزاده سیداسماعیل درون یک مجموعه تاریخی و ارزشمند جای گرفته که پایه و اساس شکل‌گیری آن، مزار امامزاده سیداسماعیل است. بنابراین ساخت مجموعه مزبور مانند مجموعه‏های مذهبی مشهد و قم، از علاقه مسلمانان به ولایت و بزرگداشت بزرگان شیعه نشأت گرفته است. مجموعه سیداسماعیل جزو آن دسته مجموعه‏هایی است که تشکل آنها با ایجاد یک آرامگاه ساده آغاز و در طول زمان با افزودن بناهای دیگر همچون آب‌انبار، مدرسه و بازار به یک مجموعه عظیم و کارآمد مبدل شده‏اند. با ایجاد مجموعه فوق در مرکز محله چاله‌میدان، بخش وسیعی از محله که تا پیش از آن چیزی جز گورستان، چاله و زباله‌دانی نبود، جای خود را به عناصر سازنده مجموعه داد. بنابراین دگرگونی‏های بافت محله چاله‌میدان در دوره قاجار، نتیجه ساخت مجموعه سیداسماعیل است. بازار سیداسماعیل، قطب مهم تجاری مجموعه، در دگرگونی‏های یاد شده و حیات اقتصادی محله سهم بسزایی داشته است.

    سایر اطلاعات امامزاده سیداسماعیل (ع)

    بقعه سید اسماعیل مربوط به سدهٔ ۹ و ۱۳ ه. ق. است و در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۳۴ با شمارهٔ ثبت ۴۰۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

    نکات منفی امامزاده سیداسماعیل (ع)

    قرار گرفتن در محدوده طرح ترافیک - نبود جای پارک - شلوغ بودن منطقه
    چه جوری برم ؟

    افزودن راهنمایی مسیر :

    این نزدیکی چی بخوریم ؟
    این نزدیکی کجا‌بمونیم ؟
    این نزدیکی از کجا بخریم ؟
    نظر خودتو به دیگران بگو
    تجربه و نظر خودت از سفر رو با ما به اشتراک بذار
    ارسال عکس
    تجربه خودت از سفر رو به بقیه هم نشون بده
    پاسخ سریع دریافت کن
    سوال‌های خودت رو از همسفران و کارشناسان ما بپرس
    پرسش سوال
    Waves Waves Waves

    یه نقطه جدید معرفی کن

    اگه فکر می‌کنی یه مقصد واسه بیرون زدن، سراغ داری و ما معرفیش نکردیم، خودت می‌تونی داخل سایت به بقیه معرفی کنی. دم شما گرم که همراهی.

    برچسب ها
    امامزاده سيد اسماعيل بقعه امامزاده سيد اسماعيل امامزاده بقعه امامزاده سيد اسماعيل امامزاده امامزاده بقعه سيد اسماعيل بقعه امامزاده بقعه سيد اسماعيل بقعه امامزاده سيد اسماعيل بقعه امامزاده سيد اسماعيل بقعه امامزاده سيد اسماعيل امامزاده بقعه سيد اسماعيل امامزاده بقعه امامزاده سيد اسماعيل امامزاده بقعه سيد اسماعيل امامزاده بقعه سيد اسماعيل امامزاده سيد اسماعيل بقعه سيد اسماعيل بقعه امامزاده سيد اسماعيل امامزاده سيد اسماعيل بقعه بقعه امامزاده سيد اسماعيل بقعه امامزاده بقعه سيد اسماعيل امامزاده بقعه سيد اسماعيل بقعه امامزاده بقعه سيد اسماعيل امامزاده سيد اسماعيل امامزاده بقعه سيد اسماعيل امامزاده سيد اسماعيل بقعه بقعه امامزاده بقعه سيد اسماعيل امامزاده سيد اسماعيل بقعه امامزاده بقعه سيد اسماعيل امامزاده سيد اسماعيل بقعه امامزاده بقعه سيد اسماعيل امامزاده بقعه سيد اسماعيل امامزاده سيد اسماعيل بقعه سيد اسماعيل امامزاده بقعه سيد اسماعيل امامزاده بقعه سيد اسماعيل بقعه امامزاده سيد اسماعيل بقعه امامزاده بقعه امامزاده سيد اسماعيل بقعه سيد اسماعيل امامزاده بقعه امامزاده سيد اسماعيل بقعه سيد اسماعيل امامزاده امامزاده سيد اسماعيل بقعه سيد اسماعيل امامزاده بقعه بقعه امامزاده سيد اسماعيل سيد اسماعيل بقعه امامزاده بقعه سيد اسماعيل امامزاده