2.6
از79 نظر

تماشاخانه سنگلج

    10898
    نمایش

    تماشاخانه سنگلج در قلب تهران واقع شده و با قدمتي ديرينه و تاريخي پر رمز و راز، پذيراي علاقه مندان به تئاتر است. این تماشاخانه با زیربنایی به مساحت ۱۰۳۴ مترمربع ساخته شد و مهر ماه ۱۳۴۴ خورشیدی، همزمان با برگزاری نخستین جشنواره «نمایشهای ایرانی» افتتاح شد.اين تماشاخانه به همت شهرداري تهران باسازي شده و هم اکنون مورد استفاده علاقه مندان قرار مي گيرد.

    warning icon
    اگر فکر میکنی این اطلاعات نیاز به اصلاح یا افزودن داره . روی دکمه زیر کلیک کن

    مشخصات تماشاخانه سنگلج

    تماشاخانه سنگلج یک تماشاخانه در تهران است در محله سنگلج در خیابان بهشت در ضلع جنوبی پارك شهر شهر تماشاخانهٔ سنگلج بازیر بنای ۱۰۳۴ مترمربع و در کنار باغ سنگلج توسط مهندس بابائیان ساخته شد و به وزارت فرهنگ و هنر وقت واگذار شد.

    تاریخچه تماشاخانه سنگلج

    تماشاخانه سنگلج تهران یکی از تماشاخانه های تقریبا قدیمی تهران محسوب می شود که همچنان نیز پذیرای علاقه مندان به هنر تئاتر است.
    سال 1343 خورشیدی "وزارت فرهنگ و هنر" تاسیس شد و به تدریج فکر ساخت یک تماشاخانه برای اجرای آثار نمایشی ایرانی به وجود آمد.
    به همین منظور در این زمان مهندس بابایان، مدیرعامل شرکت بهساز نو، که نام او مشخص نیست، یک قواره زمین، واقع در محله "سنگلج" تهران و ضلع جنوب غربی" پارک شهر" به ساخت این تماشاخانه اختصاص داد و آنرا هدیه کرد.


    این تماشاخانه با زیربنایی به مساحت 1034 مترمربع ساخته شد و مهر ماه 1344 خورشیدی، همزمان با برگزاری نخستین جشنواره "نمایشهای ایرانی" افتتاح شد.

    در آغاز مقرر بود که آثار نمایشی شرکت کننده در این جشنواره، هر یک به مدت یک یا دو شب در این تماشاخانه اجرا شوند ولی به دلیل استقبال تماشاگران، با توجه به استقبالی که از هر اثر نمایشی صورت می گرفت، یک یا دو ماه اجرا برای این آثار در نظر گرفته شد.
    "تماشاخانه سنگلج" در آن زمان به لحاظ تجهیزات فنی، نور، صدا و آکوستیک سالن اجرا کاملا استاندارد بوده و وجود امکانات صحنه‌ای همچون سن ‌گردان، میله‌های بالا برنده پرده، دکور و . . . موجب شده بود که این تماشاخانه از ویژگی خاصی برخوردار باشد.
    تماشاخانه سنگلج، در آغاز دهه پنجاه خورشیدی، رونق اولیه را از دست داد و در حقیقت برای جذب تماشاگران بود که برای نخستین بار در سال 1352 نمایش غیر ایرانی برای اجرا در این تماشاخانه که برای اجرای آثار نمایشی ایرانی ساخته شده بود درنظر گرفته شد و نمایش "بازرس" نوشته نیکلای گوگول به کارگردانی عزت اله انتظامی در آنجا اجرا شد.
    پس از انقلاب، در سال 1359 اداره این مجموعه از وزارت فرهنگ و آموزش عالی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتقال یافت و زیر نظر مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت خود را ادامه داد.
    این تماشاخانه سال 1386 توسط دفتر طرحهای عمرانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد بازسازی قرار گرفت و پس از شش ماه در تاریخ بهمن ماه این سال بازگشایی شد.

    سیمای عمومی تماشاخانه سنگلج

    یکی از جاذبه های تصویری که نگاه هر تازه واردی را به تماشاخانه سنگلج به خود جلب می کند، تابلوی معرق کاشی به ابعادسه متر در ۱۴ متر است که سال ۱۳۴۳ خورشیدی توسط دکتر سیما کوبان طراحی و توسط گروه کاشی سازی هنرهای زیبا ساخته شده و بر سردر ورودی این تماشاخانه خودنمایی می کند.

    زمان مناسب بازدید تماشاخانه سنگلج

    بهترين زمان براي بازديد از اين جاذبه تمام فصول سال است.

    سایر اطلاعات تماشاخانه سنگلج

    گروه های تئاتر فعال در تماشاخانه سنگلج

    پس از آغاز به کار این تماشاخانه، گروه های "هنر ملی" به سرپرستی عباس جوانمرد، "مردم" به سرپرستی علی نصیریان، "شهر" به سرپرستی جعفر والی"، "امروز" به سرپرستی داوود رشیدی، ، "جوان" به سرپرستی اسماعیل شنگله و "میترا" به سرپرستی خلیل موحد دیلمقانی که وابسته به "اداره هنرهای دراماتیک" بودند و با کمک مالی "وزارت فرهنگ و هنر" فعالیت می‌کردند آثار نمایشی خود را تولید و در این تماشاخانه اجرا می کردند.
    در این گروه های نمایشی کارگردانانی چون عباس جوانمرد، جعفروالی، علی نصیریان، عزت‌ا... انتظامی، داود رشیدی، رکن‌الدین خسروی، بهرام بیضایی، محمود استادمحمد و . . . فعالیت داشتند که قالبا به عنوان نویسنده آثار خود نیز فعالیت می کردند و همچنین از نمایشنامه های نویسندگانی مثل غلامحسین ساعدی، خلیل موحد دیلمقانی، اکبر رادی، بیژن مفید، محسن یلفانی، منوچهر رادین، بهن فرسی، محمود دولت آبادی، کوروس سلحشور، حسین مکی، آرمان امید، بهزاد فراهانی، محمد رهبر، حمید نعمت و عنایت اله احسانی نیز استفاده می کردند.
    با به وجود آمدن این شرایط، برای نخستین بار در تاریخ تئاتر ایران، اجرای تئاتر با حمایت دولت به انجام رسید و از این طریق تعداد زیادی از بازیگران، نویسندگان، کارگردانان، طراحان دکور و . . . به استخدام دولت درآمدند.

    ویژگی‌ها تماشاخانه سنگلج

    این مجموعه که هم اکنون زیر نظر مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اداره و تأمین برنامه می‌شود، پس از سالها در شهریور ماه 1386 مورد بازسازی اساسی قرار گرفت و به شکل و شمایی جدید در آمد در طی بازسازی قسمت اداری، سالن نمایش، صحنه و سالن انتظار کاملاً تغییر یافته و فضای زیبا و مطلوب را به خود اختصاص داد و در روز 16 بهمن 1387 همزمان با بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر تهران و در زمان مدیریت اتابک نادری بازگشایی و افتتاح مجدد گردید.


    از ابتدای تأسیس تماشاخانه سنگلج، اجرای نمایش‌های ایرانی و نیز فعالیت گروه هنر ملی در آن باعث شد تا از این تماشاخانه به عنوان پایگاه رشد تئاتر ایرانی یاد شود.

    امکانات ویژه تماشاخانه سنگلج

    این مجموعه در زمان خود به لحاظ فنی و تجهیزات نور و صدا و حتی آکوستیک سالن در نوع خود بی‌نظیر بوده است.
    وجود امکانات صحنه‌ای از قبیل سن‌گردان ـ میله‌های بالا برنده پرده و دکور و ... . این سالن را نسبت به سالن‌های موجود آن زمان منحصر به فرد رقم می‌زد.
    چه جوری برم ؟

    پیاده روی

    از ایستگاه مترو امام خمینی با 5 دقیقه پیاده روی به سمت غرب می توانید به تماشاخانه سنگلج برسید.

    ماشین شخصی

    خیابان وحدت اسلامی از شمال به جنوب یکطرفه است. می توانید از میدان امام خمینی و میدان حسن آباد وارد خیابان وحدت اسلامی شوید. خیابان بهشت درست در ضلع جنوبی پارک شهر قرار دارد.

    اتوبوس

    اتوبوس های میدان راه آهن - میدان ولی عصر در قبل از پل گلوبندگ توقف دارند. فاصله این ایستگاه تا تماشاخانه کمتر از 2 دقیقه پیاده روی است.

    مترو

    ایستگاه امام خمینی واقع در تقاطع دو خط یک و دو مترو تهران نزدیک ترین ایستگاه به تماشاخانه سنگلج است.
    این نزدیکی چی بخوریم ؟
    این نزدیکی کجا‌بمونیم ؟
    این نزدیکی از کجا بخریم ؟

    امکانات و ویژگی‌ها

    امکانات کلی
    مناسب برای بانوان
    کارتخوان
    بوفه
    مناسب برای کهنسالان
    سرویس بهداشتی
    سرپوشیده
    مناسب برای کودکان
    آنتن‌دهی تلفن همراه
    نزدیکترین اماکن مهم
    ایستگاه مترو
    ایستگاه اتوبوس
    تفریحات
    عکاسی
    سختی مسیر
    آسان (راهپیمایی)
    نظر خودتو به دیگران بگو
    تجربه و نظر خودت از سفر رو با ما به اشتراک بذار
    ارسال عکس
    تجربه خودت از سفر رو به بقیه هم نشون بده
    پاسخ سریع دریافت کن
    سوال‌های خودت رو از همسفران و کارشناسان ما بپرس
    پرسش سوال
    Waves Waves Waves

    یه نقطه جدید معرفی کن

    اگه فکر می‌کنی یه مقصد واسه بیرون زدن، سراغ داری و ما معرفیش نکردیم، خودت می‌تونی داخل سایت به بقیه معرفی کنی. دم شما گرم که همراهی.

    برچسب ها