0
از0 نظر

مقبره چلبی اوغلو

    2403
    نمایش

    در پانصد متري جنوب غرب سلطانيه، بناي آرامگاهي وجود دارد كه در گويش محلي كچه بورك ( كلاه نمدي ) گفته مي شود. اين مجموعه از دو بخش خانقاه و مقبره تشکيل شده است. خانقاه شامل صحن مرکزي است و در اضلاع غربي و شرقي آن حجرات قرار گرفتند.

    warning icon
    اگر فکر میکنی این اطلاعات نیاز به اصلاح یا افزودن داره . روی دکمه زیر کلیک کن

    مشخصات مقبره چلبی اوغلو

    مقبره شيخ براق یا چلپی اوغلو كه در كنار آن خانقاهي مربوط به همين دوره وجود دارد از نوع مقابر برجي شكل در قرون مياني اسلامي است.

    از ويژگي هاي تزئيني اين بنا می توان به طاق نماهاي هشتگانه با عملكرد هاي چند جانبه اي (استاتيكي و زيبايي شناسي) اشاره کرد كه طرح هاي آجر چيني سطوح هر يك از طاق نماها زيبا و متفاوت با يكديگرند، همچنين محرابي هايي با تزئينات مقرنسي از نوع روي هم افتاده در نماي خارجي اين خانقاه از ديگر جلوه هاي هنري آن است.

    تاریخچه مقبره چلبی اوغلو

    باستان شناسان و محقّقان، این مجموعه را به سلطان چلپی منسوب نموده و تاریخ احداث بنا را سال ۷۲۸ هجری قمری بیان کردند. مقبره شیخ براق یا چلپی اوغلو، قابل مقایسه با مقبره امام زاده جعفر اصفهان است.

    زمان مناسب بازدید مقبره چلبی اوغلو

    فصل های بهار و تابستان، زمان مناسبی برای سفر به زنجان و بازدید از این جاذبه هستند.

    ویژگی‌ها مقبره چلبی اوغلو

    واحد نخستین در قسمت ورودی به مرتبه فقرا اختصاص داشته، طالبان جنت، مرتبه بعدی این فرقه، در زوایای قسمت ورودی جای گرفتند. حجرات انفرادی صحن مرکزی با دارا بودن درهای کوتاه، محل ریاضت مریدان را با توجه به مراتب آن ها تشکیل می­داده.

    صحن خانقاه، محل سماع جمعی بوده که سلطان در وسط و مریدان در گرداگرد آن حلقه می زدند و بدین ترتیب حلقه ذکر بر پا می شده. به احتمال زیاد واحدهای جنوبی خانقاه به عنوان کلاس های آموزشی و فضای واقع در طرفین ایوان جنوبی، محل حلقه ذکر زمستانی بوده است. طبقه دوم بنا در طرفین ایوان به شدت آسیب دیده و فروریخته و گرداگرد آن عنصری شبیه به جان پناه دیده می شود. حاصل اینکه قرینه سازی در کل مجموعه به طور کامل رعایت شده است و مصالح اصلی بنا را لاشه سنگ ها و ساروج تشکیل داده و سقف حجرات و زوایا گنبدی شکل است.

    سیمای عمومی مقبره چلبی اوغلو

    برای ساخت بنا ابتدا سه ردیف سنگ سبز تراشیده شده، چیده شده است و سپس آجرچینی دیوارها با سبک زیبای آلت و لغت و کاربندی تا سطح 5/2 متری اجرا شده است. از این ارتفاع به بعد ،فرم آجرچینی ساده شده و تفاوتی اساسی با بخش تحتانی به وجود آورده است . هر ضلع خارجی مقبره ،با طاق نماهای زیبایی با قوس ها ی پنج و هفت کند نماسازی شدند . بر بالای این طاق ها ،گنبدی آجری با ساقه ای نسبتا" بلند استوار شده است .این گنبد،از دیوارهای خارجی کمی عقب تر است و روی پایه ای شانزده ضلعی قرار گرفته است .

    درگاه ­ها، از قطعات سنگ تراشیده ساخته شده و کف بنا نیز از قطعات سنگ فرونشانده در آهک سنگفرش شدند. در این کف ،سوراخی جهت دسترسی به سرداب زیرین تعبیه شده است. در این سرداب، قبر سلطان در وسط قرار دارد و اجساد مریدان با توجه به درجه و مراتب آنها در گرداگرد آن قرار داده شده است.

    محوطه ی داخلی مقبره شامل اتاق هشت گوش ساده ای به اضلاع 75/3 متر است. دیوار ها کاملا"ساده و در میان هر ضلع آن ،طاق نما و طاقچه ی بلندی به ضلع 75/1 و ارتفاع 3 متر به چشم می خورد . دیوارهای داخلی اضلاع مقبره ،از یک قشر گچ پوشیده شده است. در ورودی ، رو به طرف شمال است. در سمت جنوب نمای داخلی ،محراب بسیار جالبی با مقرنس های گچبری دیده می شود. طاق نماهای اضلاع داخلی در زیر گنبد ،به 16 ضلع تبدیل شده و سپس دایره ی گنبد بر روی آن قرار گرفته است که نور گیرهای بالای ترنبه ها ،بر گریو گنبد تعبیه شده است و نور داخل را فراهم می سازد.

    این بنا در بخش فوقانی –خاصه گنبد –فاقد تزیینات لازم از جمله پوشش کاشی است و چنین به نظر می رسد که بعد از اینکه مقبره را تا ارتفاع 5/2 متری ساخته اند ،تحوّلاتی که شاید مرگ سلطان یا دیگر تحولات سیاسی بوده ،سبب شده است که ساختمان مقبره را با سرعت بیشتر و تزیین کمتری بسازند .

    سایر اطلاعات مقبره چلبی اوغلو

    این بنا یکصد و شصت و هفتمین اثر تاریخی به ثبت رسیده در لیست آثار ملی ایران است. پلان معماری این مجموعه با الهام گرفتن از عقاید و مراتب صوفیه طراحی و هر یک از فضاها با عملکردی خاص، اجرا شده است.

    نکات مثبت مقبره چلبی اوغلو

    این بنا به نحو بسیار زیبایی مرمت شده و حجره‌های دراویش تبدیل به اتاقهای بسیار زیبای هتل شده است. این مجموعه به همراه رستوران و کافی شاپ پذیرای مهمانان داخلی و خارجی است.
    چه جوری برم ؟

    افزودن راهنمایی مسیر :

    این نزدیکی چی بخوریم ؟
    این نزدیکی کجا‌بمونیم ؟
    این نزدیکی از کجا بخریم ؟

    امکانات و ویژگی‌ها

    امکانات کلی
    مناسب برای بانوان
    مناسب برای کهنسالان
    مناسب برای کودکان
    آنتن‌دهی تلفن همراه
    تفریحات
    عکاسی
    سختی مسیر
    آسان (راهپیمایی)
    نظر خودتو به دیگران بگو
    تجربه و نظر خودت از سفر رو با ما به اشتراک بذار
    ارسال عکس
    تجربه خودت از سفر رو به بقیه هم نشون بده
    پاسخ سریع دریافت کن
    سوال‌های خودت رو از همسفران و کارشناسان ما بپرس
    پرسش سوال
    Waves Waves Waves

    یه نقطه جدید معرفی کن

    اگه فکر می‌کنی یه مقصد واسه بیرون زدن، سراغ داری و ما معرفیش نکردیم، خودت می‌تونی داخل سایت به بقیه معرفی کنی. دم شما گرم که همراهی.

    برچسب ها
    زنجان مقبره چلبي اوغلو خانقاه زنجان مقبره چلبي اوغلو زنجان خانقاه زنجان مقبره چلبي اوغلو زنجان زنجان خانقاه مقبره چلبي اوغلو خانقاه زنجان خانقاه مقبره چلبي اوغلو خانقاه زنجان مقبره چلبي اوغلو خانقاه زنجان مقبره چلبي اوغلو خانقاه زنجان مقبره چلبي اوغلو زنجان خانقاه مقبره چلبي اوغلو زنجان خانقاه زنجان مقبره چلبي اوغلو زنجان خانقاه مقبره چلبي اوغلو زنجان خانقاه مقبره چلبي اوغلو زنجان مقبره چلبي اوغلو خانقاه مقبره چلبي اوغلو خانقاه زنجان مقبره چلبي اوغلو زنجان مقبره چلبي اوغلو خانقاه خانقاه زنجان مقبره چلبي اوغلو خانقاه زنجان خانقاه مقبره چلبي اوغلو زنجان خانقاه مقبره چلبي اوغلو خانقاه زنجان خانقاه مقبره چلبي اوغلو زنجان مقبره چلبي اوغلو زنجان خانقاه مقبره چلبي اوغلو زنجان مقبره چلبي اوغلو خانقاه خانقاه زنجان خانقاه مقبره چلبي اوغلو زنجان مقبره چلبي اوغلو خانقاه زنجان خانقاه مقبره چلبي اوغلو زنجان مقبره چلبي اوغلو خانقاه