به گزارش بزنيم بيرون ، سميرم، شهر هزار چشمه و نگين گردشگري استان اصفهان، شهري است که در ۱۶۵کيلومتري جنوب اصفهان واقع شده است. اين شهر کوهستاني معماري منحصربهفردي هم دارد و با جاذبههاي طبيعي زيباي خود در شهر و اطراف آن، يک مقصد کاملا ايدهآل و محبوب براي سفرهاي تابستاني در استان اصفهان است. اين شهر از نظر طبيعي واقعا غني است و هر آنچه را که بايد داشته باشد، دارد؛ از چشمههاي پرآب و رودخانههاي خروشان گرفته تا آبشارهاي بکر و باغات پربار. در ادامه به معرفي ديدنيهاي سميرم ميپردازيم. بهترين فصل سفر به اين شهر از اواسط بهتر تا آخر تابستان است.
آبشار سميرم
آبشار سميرم که آن را عروس زاگرس نيز مينامند، يکي از پرطرفدارترين جاذبههاي طبيعي سميرم محسوب ميشود. اين آبشار که در ۴کيلومتري شرق سميرم و ۱۶۰کيلومتري جنوب اصفهان واقع شده است. در يک دره واقع شده و با شکوه تمام از ميان دو ديواره سنگي به پايين فرو ميريزد. آبشار سميرم يکي از بهترين مکانهاي طبيعي سميرم براي شبماني است.
آبشار سميرم
صخرههاي اطراف آبشار که در زير فرشي مخلمين از خزهها پنهان شدهاند، صلابت و زيبايي آن را به کمال رساندهاند. آب اين آبشار که ارتفاع آن ۳۵متر است، پس از فرو ريختن از بالاي دره، حرکت خود را به صورت يک چشمه پلکاني در ميان تفرجگاه ادامه ميدهد و در اطراف آن سکوهايي ايجاد شده که براي نشستن و استراحت کاملا مناسب هستند.
در اطراف اين آبشار تمام امکانات رفاهي لازم از جمله رستوران، مغازههاي اغذيهفروشي، نمازخانه، سرويس بهداشتي و حتي باربيکيو فراهم شده است. در ضمن در فصل زمستان نيز بازديد از اين آبشار نسبتا راحت است و قنديلهاي يخي در اطراف آن که با انعکاس نور خورشيد همچون جواهري درخشان به نظر ميرسند، زيبايي بينظيري دارند.
پارک درياچه
پارک درياچه سميرم مکاني آرام با درياچهاي نيلگون در ميان درختان قد برفراشته با منظرهاي تماشايي از کوه با صلابت دنا است. در اين درياچه ميتوانيد از قايقسواري هم لذت ببريد. اين پارک در جنوب شهر سميرم و در خيابان شورا واقع شده است.
چشمه ناز
چشمه ناز ونک که در حقيقت از چند چشمه تشکيل شده، چشمهاي پرآب با طبيعي زيبا در اطراف خود است. اين چشمه پر آب که مانند يک رودخانه به نظر ميرسد، در ۱۹کيلومتري جنوب شرقي روستاي ونک (اين روستا در ۱۹کيلومتري شمال غرب سميرم واقع شده است) قرار دارد.
در اطراف اين چشمه آب خنک و گوارا در نقاط مختلف دل صخرهها و سنگها را شکافته و منظرههاي جالبي خلق کرده است.
آبشار آب ملخ
اگر ميخواهيد شاهد شاهکاري بزرگ از طبيعت اصفهان باشيد، بازديد از آبشار آب ملخ را از دست ندهيد. اين آبشار که دو طرفه است و از هر دو طرف آن آب جريان دارد، با سقوط يک سنگ بزرگ در مسير رودخانه به وجود آمده است.
صدها سال قبل تکه سنگ بزرگي در مسير رودخانه افتاد و جريان آب را مسدود کرده است؛ اما آب با قدرت فرسايش خود به تدريج مسيري تونلمانند به طول ۸۰متر در ميان سنگ ايجاد کرده است و امروزه آب چشمههاي موجود در کوهها و صخرههاي اطراف اين تونل طبيعي، از دو طرف ديوارههاي شمالي آن به پايين ميريزد. خزهها فرش مخملي سبزي بر ديوارههاي تونلها گسترانيدهاند و رقص خزهها بر اثر حرکت آب روي آنها، منظرهاي خلق ميکند که هيچ وقت از ديدن آن سير نميشويد. جالب است آب اين آبشار دشمن ملخها و آفات است و به همين دليل آن را آب ملخ ناميدهاند. در ضمن اين آبشار به آبشار تخت سليمان هم شهرت دارد.
يکي ديگر از حقايق جالب در مورد اين روستا اين است که به دليل برخورداري از موقعيت جغرافيايي خاص آفتاب تنها سه ساعت در روز در اين روستا ميتابد و پس از آن غروب ميکند؛ بنابراين شما ميتوانيد در اين روستا تنها ظرف سه ساعت شاهد طلوع و غروب آفتاب باشيد؛ به همين دليل اين روستا را روستاي نيمروز نيز ميگويند.
روستاي آب ملخ
براي رسيدن به اين آبشار و روستاي شگفتانگيز ابتدا بايد خود را به سميرم برسانيد و جاده سميرم ياسوج را در پيش بگيريد. پس از طي مسافتي به روستايي به چهارراه ميرسيد که بايد از آن عبور کنيد و پس از پشت سر گذاشتن آن، وارد جادهاي خاکي ميشويد که دو، دوراهي دارد که بايد در هر دو مسير به سمت چپ بپيچيد و در انتها به روستاي آب ملخ ميرسيد؛ پس از رسيدن به روستا و يک ساعت پيادهروي به آبشار آب ملخ ميرسيد. البته لازم به ذکر است که مسير پيادهروي، مسير خطرناکي است و براي عبور از آن بايد آمادگي جسماني کافي داشته باشيد.
آبشار بي بي سيدان
در ۳۰کيلومتري سميرم روستايي به نام بي بي سيدان قرار دارد که رودخانهاي مصفا به نام کاسگان با آب زلال در نزديکي آن جريان دارد و در کنار اين رودخانه، در درهاي بکر به نام تنگه نازي، آبشاري به نام آبشار بيبي سيدان با قدرت مي خروشد. ميتوانيد با پيادهروي و آبتني در قسمتهاي کمعمق رودخانه که آب آن چندان هم سرد نيست، خستگي را از تن خود بيرون کنيد. در ضمن بايد در هنگام پيادهروي در رودخانه کفش مناسبي نيز بپوشيد.
يکي ديگر از جاذبههاي اين منطقه، رودخانه درازه است که تماشاي آن از بالاي تپه مشرف بر آن حقيقتا لذتبخش است. در مسير اين رودخانه چشمههاي متعدد ديگري هم به آن ميريزد و وجود چند آبشارک در کنار آنها که ميتوانيد زير آنها دوش آب سرد بگيريد، نيز زيبايي رودخانه را دو چندان کرده است. همچنين رويش گياهان خودرو در کنار آبشارکها نيز زيبايي آنها را وصفناپذير کرده است.
براي رسيدن به اين آبشار از روستاي آب ملخ، ابتدا بايد وارد جاده سميرم-جاده شويد و پس از طي کردن مسافتي در حدود ۱۶٫۷با گردش به سمت چپ وارد جاده بيبي سيدان شويد. با طي کردن مسافتي در حدود ۲کيلومتر در اين خاکي، باغات سرسبز روستا را مقابل خود ميبينيم.
روستاي خفر
روستاي خفر با طبيعت بسيار زيبا در جنوبيترين نقطه استان اصفهان و در مرز بين اين استان و استان کهگيلويه و بويراحمد واقع شده است. هر گوشه از طبيعت اين روستا که رودخانهاي خروشان در ميان درختان انبوه آن جريان دارد، هديهاي زيبا به چشمان شما ميدهد.
زمستانهاي روستاي خفر به قدري سرد و پربرف است که باعث شده لقب جهنم سفيد را به اين روستا نسبت دهند. وجود آبشارهاي متعدد، يخچالهاي طبيعي و رودخانههاي حاصل از اين يخچالها و از همه مهمتر باغات سيب متعدد، خفر را به روستايي بيبديل تبديل کرده است. در ضمن در اين روستا امامزادهاي واقع شده که معماري آن در نوع خود منحصربهفرد است. در سفر به اين روستا ميتوانيد با عشاير غيور و مهماننواز نيز آشنا شويد.
يکي از جاذبههاي بينظير اين روستا، آبشار خفر در ۵کيلومتري روستاي خفر در دره قاش مستان است که با ارتفاع ۳۵متر همچون يال سفيد اسب در دل کوه، هر گردشگري را شيفته خود ميکند. براي رسيدن به اين آبشار بايد سختي دو ساعت پيادهروي در رودخانه پرآب روستا و دره دني پي را تحمل کنيد.
آبشار خفر
با يک ساعت پيادهروي از آبشار خفر ميتوانيد به آبشار دني پي هم برسيد. در بهار يا اوايل تابستان تونلهاي برفي زياد و البته زيادي وجود دارد که هواي اطراف رودخانه را خنک ميکند. وجود چند آبشار کوچک در مسير نيز خستگي را تن شما بيرون ميکند. در ضمن کمي بالاتر از آبشار دني پي چند آبشار پلکاني ديگر وجود دارد.
آبشار دني پي
يکي ديگر از جاذبههاي زيبا و البته مرموز اين روستا غار يخي خفر است که شما را به معناي واقعي کلمه شکفتزده ميکند. وقتي وارد اين غار ميشويد، ستونها و آبشارهاي يخي شما را احاطه ميکنند. در ضمن در قسمت انتهايي اين غار درياچهاي وجود دارند که قطعات يخ در آن شناور هستند.
غار يخي خفر
اين غار در تمام ايام سال پوشيده از برف و يخ است؛ اما بهترين زمان بازديد از اين غار اواسط ارديبهشت تا اوايل تير ماه است و آسانترين مسير دسترسي به آن حرکت به سمت باغات جنوب شرقي خفر و گذر از منطقه تنگ کيخسرو است.
غار دنزگلو
غار دنگزاو در روستاي دَنگِزلو در منطقه پادناي سميرم واقع شده است. اين غار چندين تالاب را در خود جاي داده که براي عبور از آنها بايد از قايقهاي بادي استفاده کنيد. قنديلها و ستونهاي زيبا و ريزش آب از سقف به کف، دل کندن از غار را دشوار ميکند. خود روستاي دنگزلو هم از طبيعت بسيار زيبايي برخوردار است.
غار چهل ستون
غار چهل ستون يکي ديگر از غارهاي شگفتانگيز اطراف سميرم بوده که در منطقه تنگ خشک واقع شده است. در اين غار بيست استلاگميت و بيست استلاکتيت وجود دارد و به همين دليل به آن چهل ستون گفته ميشود. متاسفانه تصويري از اين غار در دست نيست
چشمه خوانسار
در ورودي سميرم از سمت شهرضا، چشمهاي به اسم چشمه خوانسار وجود دارد که از ارتفاع ۸۰۰متري کوه بوهوز ميجوشد و به دليل عبور از لايهها و صافيهاي طبيعي، آبي زلال، گوارا و بسيار سردي دارد. متاسفانه تصويري از اين چشمه در دست نيست.
چشمه بابا زرنگ کمه
در ۶۵کيلومتري جنوب سميرم چشمه بابا زرنگ شهرستان کُمِه نظر هر گردشگري را به خود جلب ميکند. در اطراف اين چشمه، چندين چشمه کوچک و بزرگ ديگر نيز جاري است و درختان چنار قطور چند صد ساله نيز بر زيبايي آن افزودهاند. اين چشمه از امکاناتي نظير سرويس بهداشتي نيز برخوردار است.
دشت حناعليشاه
در نواحي اطراف ونک و در ۱۲کيلومتري سميرم کوههاي با صلابتي به نام کوههاي عليشاه استوار بر زمين قد علم کردهاند. در ميان اين کوهها دشتي پرگل به نام دشت عليشاه وجود دارد که با گلهاي خودرو و پوشش گياهي خود، هر گردشگري را مجذوب خود ميکند. ديوارههاي عظيم و منحصربهفرد، عطر خوش برخي از گياهان که بعضا دارويي يا خوراکي هستند و هوايي دلپذير، دشت حنا عليشاه را به مکاني بهشتي براي دوستداران طبيعت تبديل کرده است و به هر گوشه از اين دشت که نگاه ميکنيد. طبيعت قدرت خود را به رخ شما ميکشد. براي رسيدن به اين دشت بايد نيمساعت پيادهروي کنيد.
مزرعه کتي گربين
مزرعه گتي گربين که در اطراف روستاي قلعه قدم از توابع شهرستان ونک واقع شده است، در فصل بهار مملو از گلهاي خودرو ميشود و هر طبيعتگردي را شيفته خود ميکند.
روستاي نقل
روستاي نُقُل نيز با طبيعتي جذاب، قلههايي که در بيشتر ايام سال پوشيده از برف هستند و رودخانهاي خروشان با آب سرد و گوارا، يکي ديگر از روستاي زيباي اطراف سميرم است که در فاصله ۱۱۳کيلومتري جنوب اين شهر واقع شده است. يکي از ديدنيهاي اين روستا چشمه نول است که در ارتفاع نسبتا بالايي واقع شده است.
روستاي خينه
يکي ديگر از روستاهاي زيباي منطقه پادنا، روستاي خينِه است که از نعمت طبيعت بکر و آبو هوايي مطبوع و دلپذير برخوردار است. چشمه و آبشار کجو و چشمه کلوخشني از جاذبههاي اين روستا هستند.
روستا و سد قره قاچ
روستاي قرهقاچ يکي ديگر از روستاي اطراف سميرم است که طبيعت دلنشيني دارد و وجود باغات و مزارع فراوان، اين روستا را به روستايي سرسبز تبديل کرده است. اين روستا سد قره قاچ را نيز در خود جاي است که در بهار و پاييز ميزبان پرندگان مهاجر زيادي است. البته هم روستا و هم سد در سالهاي اخير تا حد زيادي قرباني خشکسالي شدهاند.
چشمه قازقازک
در ارتفاعات کوههاي بهرز سميرم، چشمهاي به نام چشمه قازقازک قرار دارد که در فصل بهار در ميان درختان سرسبز بيد احاطه ميشود و زيبايي خاصي پيدا ميکند. دليل نامگذاري اين چشمه به قازقازک اين است که در گذشته حشرهاي به نام قازقازک در اطراف آن به وفور وجود داشته است.
درياچه سد حنا
در ۳۰کيلومتري جنوب شرق سميرم سدي احداث شده که درياچهاي زيبا که مامن چند گونه ماهي است، در پشت آن خودنمايي ميکند. در اطراف درياچه سد حنّا، تفرجگاهي زيبا با پوشش گياهي متنوع ايجاد شده که از نظر تنوع گونههاي جانوري هم غني است. در ضمن ميتوانيد از سد حنا با طول تاج ۲۵۴متر، عرض ۱۰متر و ارتفاع ۳۰متر هم بازديد کنيد.
منطقه شکار ممنوع حنا
منطقه شکار ممنوع حنا منطقهاي حفاظتشده در ۳۰کيلومتري جنوب شرق سميرم و ۸کيلومتري شمال شهر حنا است. در اين منطقه که سد درياچه حنا در ميان آن واقع شده است، رودخانهها و چشمههاي متعددي وجود دارد که آب همه آنها به درياچه سد حنا ميريزد. وجود درههاي عميق و زيبا در کنار درياچه و همچنين پرندگاني که جذب اين درياچه شدهاند، زيبايي اين منطقه را افزون کرده است.
براي رسيدن به درياچه حنّا و مناطق كوهستاني حاشيه آن دو مسير وجود دارد:
جاده سميرم به حنا: در سمت جنوب شهر سميرم جاده شوسه باريكي به طول ۳۵كيلومتر به سمت شهر حنّا منشعب ميشود كه راه اصلي درياچه در كيلومتر ۳۰آن به طول يک كيلومتر به سمت شرق از آن جدا ميشود و پس از دور زدن، براي رسيدن به درياچه بايد مسير خود را به سمت شهرستان آباده ادامه دهيد.
جاده سميرم-اسلامآباد: اين جاده از شمال منطقه ميگذرد و شهر حنّا را به روستاي اسلامآباد مرتبط ميكند.
آبشار تنگ رود قر
در روستاي ماندگان منطقه پادناي سفالي آبشاري وجود دارد که با ۲۰متر در محل ريزش رود قر به تنگه رود قر، تشکيل شده است. آبشار تنگ رود قر که در دل صخرهاي تنگ به آرامي ميخرامد، در مسير صعود به دو قله مشهور دنا يعني کل قدويس و قله قلات بزي واقع شده است. خود روستاي ماندگان نيز از طبيعت زيبايي برخوردار است.
آبشار تقرچه
در شمال شهر سميرم آبشار و در محوطه تاريخي مدرسه اتابکي، آبشار زيبايي به نام آبشار تَقَرچِه در ميان صخرهها جاخوش کرده که يکي از تفرجگاههاي محبوب سميرميها هم محسوب ميشود و پارکي به همين نام نيز در کنار آن ساخته شده است. در قديم در کنار اين آبشار شبستان و بازاري نيز وجود داشته است؛ اما بعدها مدفون شده است.
در ضلع شرقي اين پارک و آبشار هم آبشار ديگري به تنگ سيل وجود دارد که بهصورت پلکاني فرو ميريزد و عصرها با درخشش ذرات آب در زير انوار طلايي شاهد مناظر زيبايي هستيم. هر دو آبشار در فصل بهار در اوج زيبايي خود قرار دارند؛ اما در تابستان هم سرسبزي درختان چنار و بيد زيبايي خاصي به آنها ميبخشد. در زمستان هم سفيدي برف و قنديلهاي بلورين يخ هم باعث ميشود شاهد پردهاي ديگر از زيباييهاي اين دو آبشار باشيد. براي رسيدن به آبشار و پارک تقرچه، ابتدا بايد خود را به محله قديمي تقرچه برسانيد و پس از آن بايد کوچه و پس کوچههاي تنگ اين محله و مسير خاکي نه چندان مناسبي را پشت سر بگذاريد.
آچالقفا
چالقفا کوهي در جنوب غربي سميرم است که دشتي سرسبز با گلهاي زيبا، چشمهسارهاي متعدد، ديوارههاي سنگي و صخرههاي بلند و کوهستاني وجود دارد. وجود سياهچادرهاي عشاير و پرندگاني همچون کبک، تيهو و پرندگان مهاجر در برخي از مواقع سال، زيبايي اين دشت را دوچندان ميکند. در ضمن اين دشت نيمه دوم فرودين و اوايل ارديبهشت ميزبان گلهاي لاله واژگون نيز است.
شبستان مسجد جامع سميرم
شبستان مسجد جامع سميرم بنايي متعلق به دوران قاجار بوده که در عمق ۴متري زمين و در فضايي به مساحت ۲۰۰مترمربع بهصورت چهار طاق با سقفهاي گنبدي شکل و قوسهاي متفاوت ساخته شده است. در بالاي اين شبستان نيز مسجد جامع شهر سميرم ساخته شده است.
مسجد خانعلي
يکي ديگر از آثار تاريخي سميرم مسجد و حمام خانعلي بوده که متعلق به دوران قاجار هستند. يکي از شگفتيهاي مسجد خان اين است که چشمهاي دائمي از ميان ميجوشد که مامني براي مرغابيها است.
حمام تاريخي خانعلي هم به همت سازمان ميراث فرهنگي سميرم به موزه مردمشناسي سميرم تبديل شده است. در اطراف اين دو آثار تاريخي شاخص، چندين آسياب مخروبه نيز وجود دارد که چيز زيادي از آنها باقي نمانده است.
يکي ديگر از آثار تاريخي کمنظير در سميرم، خانههاي صخرهاي دستکند اين شهر است که در قلعه سميرم و دامنههاي آن ايجاد شدهاند. اين خانهها که کمنظير هم هستند، بعضا همانند خانههاي چند طبقه ساخته شدهاند و مجهز به سيستم گرمايشي و آبرساني هستند؛ البته اين خانهها به دليل بيتوجهي مسئولين در حال تخريب هستند. متاسفانه تصوير باکيفيتي از اين خانهها در دست نيست.
از ديگر آثار تاريخي سميرم ميتوان به غار پلنگي، ميلهاي سنگي، قبرستان و سنگ قبرهاي دوران اوايل اسلام در ايران و کتيبههاي ناخوانا در غار اشگفت دراز در اطراف شهر اشاره کرد