به گزارش بزنيم بيرون ، کيسي فنتون، هکر اهل سفر، در سال ۱۹۹۹ تصورش را هم نميکرد که ايدهاش براي راهاندازي يک وبسايت براي اتصال مسافران و مردم محلي، چقدر محبوب خواهد بود! اما او اين سايت را راهاندازي کرد و پنج سال بعد که به طور رسمي آن را معرفي کرد، بسياري از افراد پرسيدند کوچسرفينگ (couchsurfing) چيست؟
تقريباً دو سال بعد، اين سايت تبديل به ابزاري محبوب براي مسافراني شد که معمولاً به دنبال سفرهاي ارزانقيمت ميگردند. در حال حاضر ميليونها نفر از سراسر دنيا در اين سايت نوپا عضو هستند و تقريبا شهري روي زمين نيست که در آن يک ميزبان مهماننواز براي مسافران ماجراجو يا حتي بيپول پيدا نشود و به اين ترتيب هر روز در گوشهاي از جهان يک دوستي پايدار بين يک ميزبان و مهمانش به وجود ميآيد.
معمولاً در سفرها حتي اگر چند ترفند مختلف براي کمهزينهشدن سفرتان به کار ببريد باز هم محل اقامت و خواب، بزرگترين دغدغه و هزينهي آن احتمالاً بالاترين هزينهي سفر است. اما پايهگذار سايت کوچسرفينگ يک ايده ساده براي رفع اين دغدغه داشت: پذيرايي رايگان از مسافران در سراسر جهان؛ ايدهي مهربانانهاي که قدمت آن به هزاران سال ميرسد اما آقاي فنتون در عصر فناوري آن را تبديل به يک شبکههاي اجتماعي آدمهاي سفردوست کرد؛ حالا سالانه حدود چهار ميليون نفر در سراسر دنيا به سادگي ميزبان گردشگراني ميشوند که به شهر آنان سفر کردهاند.
افراد اهل سفر در اين شبکهي اجتماعي عضو ميشوند و بعد از اينکه چموخم کار کردن با آنها ياد گرفتند، با افرادي آشنا ميشوند که براي پذيرايي از يک يا چند مسافر اعلام آمادگي کردهاند. به اين ترتيب مسافران ميتوانند به مدتي که ميزبان اعلام ميکند در شهر مورد نظرشان ميهمان باشند؛ روشي که معمولاً مورد علاقهي «بکپکرها» و «هيچهايکرها» هم هست.
واژهي کوچسرفينگ هم حاکي از همين صميميت است؛ کوچ (couch) به معني کاناپه و سرفينگ (surfing) به معني گشتوگذار است. به عبارت سادهتر کوچسرفينگ کاناپهگردي است. ببينيد در شهري که ميخواهيد به آن سفر کنيد، چه کسي يک کاناپه در اختيارتان ميگذارد که شب را روي آن سر کنيد. به همين سادگي.
بعضي از کساني که داوطلب ميشوند به اين روش از مسافران ميزباني کنند، اغلب خودشان هم آدمهاي اهل سفر يا مهاجراني هستند که به کشور ديگري سفر کردهاند و به نوعي درد کشيدهاند! بسياري از ميزبانان هم مردم محلي هستند که علاقهمندند مهمان خارجي داشته باشند تا از خلال اين همنشيني تجربههاي تازه کسب کنند، با آدمهاي تازه و فرهنگهاي ديگر آشنا شوند و شايد در کنارش کمي هم زبان خارجي ياد بگيرند.
به اين ترتيب بين کساني که درِ خانهي خود را به روي غريبهها باز ميکنند، در واقع دري رو به دنيايي جديد به روي خودشان باز ميکنند و گاهي در اين تعامل، دوستيهاي پايداري شکل ميگيرد.
کوچسرفينگ، کاناپهگردي، مهماننوازي رايگان ... اسمش هرچه که باشد روشي کهن براي سفر و در عين حال ايدهاي نو در دنيايي است که ديگر کسي به اين سادگي ها به غريبهها اعتماد نميکند.
در اين نوع مسافرت که متضمن همنشيني مسافران با صاحبخانه است، افراد با فرهنگها، غذاها و زبان يکديگر آشنا ميشوند و به يکديگر چيزهاي تازه ميآموزند. شايد حتي ميزبان از ميهمانش بخواهد که غذاي کشور خودش را براي او طبخ کند يا در مقابل خدماتي که ارائه ميدهد به او زبان ياد بدهد. شايد هم ميهمان به صاحبخانه پيشنهاد بدهد که در ازاي جاي خواب و غذا و راهنمايي، به او پول يا خدمات متقابل بدهد يا وعدهي پذيرايي در کشور خودش را به ميزبان بدهد.
گرچه اين سبک سفر رفتن به کاناپهگردي مشهور شده اما اين به معناي آن نيست که لزوماً چيزي بيشتر از يک کاناپه يا احتمالاً زمين سفت براي خوابيدن گيرتان نميآيد. بسياري از ميزبانها که اتاق خالي در خانه داشته باشند آن را در اختيار مسافران قرار ميدهند؛ در واقع همه چيز در اين ميزباني توافقي است بين ميزبان و ميهمان؛ شايد صبحانه، غذاي گرم و حتي راهنمايي براي گردش در شهر مورد نظر هم نصيبتان شود. شايد همهي اينها رايگان باشد، شايد هم ميزبان براي خدمات اضافي تقاضاي پول کند. خلاصه همهچيز حتي ساعت ورود و خروج، توافقي است.
نکتهي مهم در اين نوع مهماني / ميزباني اين است که به ياد داشته باشيم گرچه مسکن رايگان است اما حريم افراد هم بايد حفظ شود؛ فضاي شخصي و حريم خصوصي براي هرکسي از هر مليت و با هر فرهنگي وجود دارد. بنابراين کسي که مسافرت ميکند بهتر است به دنبال جايي باشد که اتاق مجزا داشته باشد و ميزبان هم تا حد امکان فضايي امن و حريمي مشخص براي ميهمانش قائل شود.
مذاکره و توافق، دو اصل مهم کوچسرفينگ
گفتيم که همه چيز توافقي است اما اصل ميزباني، رايگان است يعني اگر کسي براي ميزباني داوطلب ميشود نبايد انتظار کرايهي منزل از مسافر داشته باشد؛ چيزي که از اين ميزباني / مهماني به دست ميآيد، انرژي مثبت، تجربيات هيجانانگيز و رشد فکري طرفين است با اين حال خدمات اضافه ميتواند معامله شود؛ معامله در ازاي پول نقد يا مبادلهي کالا به کالا از سوغاتيهاي دو طرف!
اين نوع سفر براي مسافران ماجراجو و «جويندگان گنج معرفت» بسيار لذتبخش خواهد بود! گپ زدن با ميزبان و آشنا شدن با فرهنگ او به اضافهي راهنماييها و مشاورههاي رايگان چيزهايي است که نميتوان از جايي خريد.
مزاياي کوچسرفينگ
در کنار مزاياي پيدا کردن يک اقامتگاه رايگان، کوچسرفينگ ميتواند سفر شما را از جنبههاي ديگري هم ارتقاء دهد:
يک ميزبان خوب، درک عميقتري از مکاني که به آن سفر کردهايد به شما ميدهد.
دوستان محلياي که پيدا ميکنيد نقاط مختلف محلي را ميشناسند و ميتوانند با توصيههاي خود در صرفهجويي هزينهها به شما کمک کنند. به اين ترتيب ميتوانيد از افتادن در دام کلاهبرداراني که براي توريستها تور پهن کردهاند در امان بمانيد.
وقتي مهمان منزل کسي هستيد ممکن است به آشپزخانه هم دسترسي داشته باشيد؛ تهيهي خواربار و تهيهي غذا در منزل ارزانتر و سالمتر از خوردن هرروزهي غذا در رستورانهاست؛ کاري که مسافران اغلب انجام ميدهند.
حتي اگر محل اقامت ديگري در نظر داريد، در اين شبکهي اجتماعي ميتوانيد پاتوقهاي مسافرتي را پيدا کنيد و با مردم محلي يا مسافران ديگر قرار ملاقات هماهنگ کنيد.
از طريق کوچسرفينگ معمولاً دوستيهاي طولاني شکل ميگيرد.
نکتهي مهم ديگر اينکه کوچسرفينگ فقط براي بکپکرها و مسافران تنها نيست؛ زوجها و حتي خانوادههايي که بچه دارند هم ميتوانند ميزباناني پيدا کنند که علائق مشترکي دارند.
آيا کوچسرفينگ امن است؟
اگر چه ماندن با کساني که کاملاً غريبهاند ظاهراً خطرناک است - بخصوص اگر اهل دنبال کردن اخبار باشيد! - اما سيستم اين شبکهي اجتماعي به دلايل روشن، تأکيد زيادي روي ايمني دارد و طوري طراحي شده که ميزبانان و مهمانان بد را پيدا و حذف ميکند.
اول از همه ميتوانيد ميزباني که ميخواهيد (مثلاً مرد، زن، زوج و ...) را انتخاب کنيد و از طريق بررسي پروفايل آنها علائق و ويژگيهاي شخصيتي آنها را بشناسيد. اگر شما هم اطلاعات بيشتري در پروفايل خودتان قرار دهيد بهتر است.
قبل از انتخاب يک ميزبان، ميتوانيد نظراتي که مسافران ديگر قبلاً درباره ي آنها دادهاند را هم مشاهده کنيد. اگر نظرات عمومي اعتماد کافي را در شما ايجاد نکرد، حتي ميتوانيد با آن مسافران تماس بگيريد تا ببينيد آيا تجربهي خوبي از ميزبان طرف داشتهاند يا نه.
ميزبانان هم از طريق نظرات منفي و جايگاهشان در رتبهبندي، متوجه ميشوند که در قبال مهمانانشان ضعيف عمل ميکنند و شانس خود را براي ميزباني از مسافران در آينده از دست ميدهند.
نگران نباشيد: يک سيستم تأييد حساب چند مرحلهاي، مانع از بازنويسي پروفايلهاي بد قديمي و شروع مجدد کار آنها ميشود. پيدا کردن کاربراني که کنار پروفايلشان تيک آبي دارند يا به عبارتي تأييد شدهاند و کساني که امتحانشان را پس دادهاند راه خوبي براي افزايش امنيت است. با همهي اينها در نهايت خود شما مسئول امنيت خودتان هستيد.
اگر اهل سفر هستيد بايد آدم خوشمشربي باشيد. براي اينکه بتوانيد به عنوان مسافر با ميزبان خود ارتباط خوبي داشته باشيد، بهتر است زماني را براي گپوگفت با او اختصاص دهيد. آوردن يک هديه کوچک هم فکر خوبي است. اينها باعث ميشود بعد از رفتن خاطرهي خوبي از شما به جا بماند. اين جملهي بنجامين فرانکلين را هم به ياد داشته باشيد که گفت: «مهمان مثل ماهي است؛ بعد از سه روز بو ميدهد!». مهم نيست که چقدر «مثبت» باشيد و خوب تعامل کنيد؛ اين توصيهي حکيمانه را به ياد داشته باشيد و هرگز بيش از حد جا خوش نکنيد!