City Id =8

انتخاب استان

برنامه ریز

چقدر میخوای خرج کنی؟! (قیمت ها به تومان است) چیکار می خوای بکنی ؟ چقدر وقت داری؟!

يادگاري هاي خوشمزه از سفر به اردبيل (1397/04/13)

بي شک تمام گردشگران از امنيت ايران شگفت زده شده و زيبايي هاي طبيعي ايران را ستوده اند؛ محبوبيت جاذبه هاي تاريخي و باستاني کشورمان هم که بر هيچ کس پوشيده نيست. پيشينه ي تاريخي و فرهنگ غني ما نيز امکان ندارد مسافران را مبهوت خود نگرداند؛ اما در اين ميان کشور ايران سري درون خود دارد که خاطره ي اين سفر را براي توريست ها فراموش ناپذير مي سازد و آن چيزي نيست جز طعم لذيذ و دلنشين خوراکي ها، شيريني‌جات و در کل سوغات استان هاي ايران.
يادگاري هاي خوشمزه از سفر به اردبيل

به گزارش بزنيم بيرون ، چه بسيار گردشگراني که پيش از سفر به ايران از طعم شيرين بيزار بودند و هنگام ترک ايران براي تمام عزيزانشان باقلوا، قطاب، گز يا حلوا به سوغات بردند. طعم خوش تنقلات سنتي ايران که با مواد اوليه ي بومي و به دستان مادران هنرمند يا آشپزان کهنه کار و حرفه اي طبخ مي شود، هر سليقه اي را راضي خواهد کرد؛ تا جايي که رستوران ها و تنقلات فروشي هاي ايراني هم اکنون در نقاط مختلف جهان يافت مي شوند و اتفاقا مشتريانشان تنها ايراني ها نيستند!

استان اردبيل يکي از استان هاي شمال غربي کشورمان است که آب و هوايي سرد، اما مردمي خونگرم و ميهمان نواز دارد. سوغات و خوراکي هاي شهرهاي اين استان بسيار متنوع و لذيذ هستند و بسياري از آنان، همچون عسل يا سرشير اردبيل نزد تمام ايرانيان شناخته شده و از مجبوبيت بسياري برخوردارند. براي آن که اطلاعات بيشتر و دقيق تري از سوغات متعدد اين استان در دست داشته باشيم، بار سفر بستيم و به استان چشمه هاي آب معدني رفتيم. حال مي خواهيم شما دوستان کارناوال را از جزئيات اين خوشمزه ها مطلع گردانيم؛ پس با ما باشيد...

از بين استان هاي مختلف ايران که دستي در توليد عسل دارند، استان اردبيل و به خصوص نواحي سبلان، بهترين عسل کشور را به متقاضيان ارائه مي کنند. موقعيت جغرافيايي اين استان، تنوع گونه هاي گياهي را برايش به ارمغان آورده و راهش را براي توليد عسلي فوق العاده و باکيفيت هموار نموده است. اگر بتوانيد عسل اصل و طبيعي سبلان که عصاره ي گياهان دامنه ي اين کوه هستند، را تهيه کنيد بي شک يکي از مهم ترين عناصر طب سنتي ايران را به دست آورده ايد.

عصاره ي گياهاني چون پونه، گشنيز، اقاقيا و به خصوص گون و آويشن که در اين معجون طبيعي يافت مي شود، براي بسياري از بيماري ها و ناراحتي هاي جسماني مفيدند. عسل همچنين مي تواند بهترين جايگزين براي قند و شکر باشد و طعم شيريني را به لحظاتتان بدهد. هرچند که اين روزها تشخيص عسل طبيعي از تقلبي امري بسيار دشوار است؛ اما با توجه به تيره يا روشن بودن رنگ عسل مي توان کيفيت يا گياه منبع آن عسل را تشخيص داد.

در ادامه توضيحي مختصر در باب انواع عسل اردبيل خواهيم داشت تا انواع اين معجون معجزه آسا را بهتر بشناسيد و بدانيد که چه عسلي مرهم دردهاي شماست.

1- عسل سبلان

عسل گون و آويشن: درمان کننده ي بيماري هاي تنفسي، صرع و دردهاي مفصلي و تقويت کننده ي بينايي است.

عسل شبدر و اسپرس: با تنظيم هورمون ها سبب آرامش مي شود.

عسل گشنيز: مناسب براي بيماري هاي معده و عفونت هاست.

عسل آفتابگردان: هنگام سرماخوردگي و سرفه هاي شديد اين عسل درمان شما خواهد بود.

عسل بابونه: براي بيماران مبتلا به ميگرن و آرتروز و همچنين جهت کاهش درد و فشار خون، تقويت ايمني بدن و بهبود حافظه مصرف مي شود.

عسل گل قنقال: براي نرم کردن سينه و بهبود سرفه بسيار کارآمد است.

عسل يونجه: عموما براي مشکلات داخلي از جمله ناراحتي هاي معده و روده، رفع گرفتگي عروق، تقويت اعصاب و ازدياد شير مادر کاربرد دارد.

عسل چهل گياه: عسلي است که در فصل بهار از کندو ها به دست مي آيد و به دليل ازدياد گل و گياه در اين فصل، منشا مشخصي ندارد و با نام چهل گياه معرفي مي شود. اين عسل علاج سرفه و مشکلات ريوي است.

۲- سرشير و کره

گويي اين استان شگفت انگيز طعم لذيذ بسياري از خوراکي هايش را مديون طبيعت و موقعيت جغرافيايي اش است. دامنه هاي سبلان و تپه هاي بسيار اردبيل، سبب گشته اند تا دامپروري در اين استان به رونق برسد و به تبع آن محصولاتي که از دام ها به دست مي آيند، کيفيت مثال زدني و منحصر به فردي داشته باشند.

کره و سرشير اردبيل عمدتا هنگام صبح در کنار عسل قرار مي گيرند تا صبحانه اي کامل بسازند؛ اما بايد در مصرف آن ها احتياط نمود. سرشير يکي از مشتقات لبنيات با حدود ۶۰درصد چربي است و در کنار مواد مغذي بسياري که دارد، به هيچ وجه به افرادي که چربي خون يا مشکلات عروقي دارند پيشنهاد نمي شود.

۳- حلوا

حلوا از خوشمزه ترين و محبوب ترين خوراکي هاي ايراني است که به طور معمول از آرد و روغني که به آرامي بر روي شعله حرارت ديده باشد تشکيل مي شود. در سفر به اردبيل مي توانيد يکي از بهترين حلواهاي عمرتان را تجربه کنيد؛ اما کدام نوعش را؟ حلواهاي اردبيل انواع گوناگون دارند که در ادامه به معرفي آن ها مي پردازيم.

*حلواي سياه يا قره حلوا

در زبان ترکي رنگ سياه را "قره" مي گويند و پخت اين نوع از حلوا بيش از يک قرن است که ميان مردم اردبيل رواج دارد. براي طبخ قره حلوا از آرد جوانه ي گندم استفاده مي شود و هنگام پخت علاوه بر کره، گردو و کنجد نيز بر آن مي افزايند. علت رنگ تيره ي اين حلوا شيره ي انگوريست که در انتها به آن اضافه مي کنند. اين حلوا افزون بر طعم لذيذش خواص درماني بسياري از جمله کمک به هضم غذا و التيام درد کمر دارد.

*حلواي سفيد يا آغ حلوا

بسياري اين حلوا را متعلق به شهر خلخال، از توابع استان اردبيل مي دانند. آغ يعني سفيد و آغ حلوا بيشتر در مناسبت هاي مذهبي از جمله عيد فطر و يا براي تبريک پيوند زناشويي زوج هاي جوان پخته مي شود. خانواده ها در نزديکي عيد فطر حلواي سفيد تهيه مي کنند و به يکديگر هديه مي دهند تا سبب تحکيم پيوندهاي قوم و خويشي گردد.

آرد برنج اصلي ترين ماده ي تشکيل دهنده ي اين حلواست. پس از آماده کردن ماده ي اوليه ي حلوا به آن زنجبيل، گلاب يا وانيل مي افزايند و با استفاده از زعفران بر سطح حلوا طرح يا نوشته مي اندازند.

*حلواي زنجبيل

اين حلوا همانطور که از نامش پيداست مقدار قابل توجهي زنجبيل دارد و در شهرهاي بسياري از استان آذربايجان شرقي و اردبيل طبخ مي شود. از ديگر مواد تشکيل دهنده ي حلواي زنجبيلي مي توان به پودر قند، گردو، هل و آرد اشاره کرد. يکي از مهم ترين مراحل تهيه اين حلوا الک کردن آن پيش از قالب گيري است تا گلوله گلوله نشود. اين حلوا برخلاف تصور عمومي، بافتي خميري شکل دارد و بسيار ترد و شکننده است.

۴- باقلوا

از ديگر شيريني هاي رايج در اقصي نقاط ايران، باقلواست که در هر شهر و استان با توجه به ذائقه ي مردم و اقليم حاکم بر آن روشي متفاوت براي عمل آوردنش اتخاذ مي کنند. در برخي شهرها اين سوغات محبوب را به صورت لوزي و چندلايه درست مي کنند، يا از پسته و نارگيل و زعفران براي ارائه ي طعمي دلچسب تر بهره مي گيرند.

باقلواي اردبيل هم از اين قاعده مستنثني نيست و روش هاي طبخ خودش را دارد. براي تهيه ي اين باقلوا مواد گوناگوني از ماست و شير و تخم مرغ گرفته تا گردو و پودر پسته و آب ليمو دست به دست هم مي دهند و يکي از بهترين سوغات اين استان را فراهم مي کنند. اين باقلوا را مي توانيد به راحتي از شيريني فروشي هاي تمام شهرهاي اردبيل تهيه فرماييد.

باقلواي اردبيل

 ۵- قطاب عسلي خلخال يا بالاباتماز

شايد نام قطاب در ابتدا ذهن همه ي ما را به سمت شهر يزد هدايت کند؛ اما بايد بدانيم که در استان اردبيل نيز نوعي قطاب خاص و بي نظير به نام قطاب عسلي طبخ مي شود که ريشه در هنر دست مادران شهر خلخال دارد. جهت پخت اين سوغات خوشمزه، ابتدا با ماست و تخم مرغ و آرد، خمير قطاب را آماده کرده و سپس داخلش را با عسل، شکر، مغز گردو، پودر دارچين و ميخک پر مي کنند. براي داشتن عطر و بوي بهتر هم از گلاب و هل کمک مي گيرند تا اين خوراکي کوچک و لذيذ طرفداران بيشتري پيدا کند.

۶- نان برنجي خلخال يا قند چوريي

نان برنجي خلخال يکي از مشهورترين سوغات استان اردبيل است که امروزه به دليل دشواري پيدا کردن پودر قند با کيفيت، کمتر کسي آن را در خانه تهيه مي کند.

به دليل اينکه پودر قند از مهم ترين مواد تشکيل دهنده ي نان برنجي است، به آن قند چوريي نيز گفته مي شود. تهيه ي قند چوريي بيشتر در ايام عيد نوروز ميان ساکنين خلخال رواج دارد و به دليل ماندگاري بالا (حدود ۶ماه) به عنوان هديه و شادباش ميان خانواده هاي اردبيلي رد و بدل مي گردد.

معمولا پس از آن که نان برنجي آماده شد در قيمت مياني هر شيريني کمي زعفران مي مالند تا ظاهر و عطر آن با کيفيت تر شود. متاسفانه در حال حاضر جوانان اردبيلي به پخت اين جور خوراکي هاي سنتي علاقه نشان نمي دهند و خانواده ها عمدتا براي تهيه ي شيريني سنتي به قنادي مراجعه مي کنند.

در استان اردبيل پخت شيريني ديگري نيز با نام قچگورکي متداول است که دستور پخت و ظاهري مشابه به نان برنجي يا قند چوريي دارد.

۷- شکلات رسته

حرف از شکلات که به ميان مي آيد، عاشقان اين خوراکي خوشمزه فورا برندهاي خارجي و با کيفيت را به ياد مي آورند که هرکدام با افزودن مغز بادام و پسته و فندق و يا شير و انواع ميوه در پي هرچه خاص تر جلوه دادن محصولاتشان هستند؛ غافل از آن که يکي از خوش خوراک ترين مشتقات کاکائو در کشور خودمان، در کوچه پس کوچه هاي اردبيل طبخ مي شود و نزديک به يک قرن قدمت دارد.

سال ها پيش که کاکائو ماده اي ناياب بود، چند قنادي اقدام به تهيه ي رسته کردند. رسته از شير، شکر، کره، خامه، سرشير، مغز گردو، گلوکز و کاکائو تهيه مي شود و فرآيند پخت آن تا ۲۴ساعت زمان مي برد. هم اکنون متاسفانه مردم ما به خوردن شکلات هاي رنگارنگ خارجي روي آورده و از اين جاذبه ي لذيذ غافل گشته اند.

علاوه بر رسته، ابزار مورد استفاده ي آشپزان براي به عمل آوردن اين محصول بسيار قديمي هستند و در حال حاضر نمونه آن ها در هيچ فروشگاهي يافت نمي شود.

۸- قرابيه

قرابيه از آن شيريني هايي است که گذر زمان نتوانست سبب فراموشي اش شود و حالا در خيلي از شيريني فروشي ها به عنوان نوعي محبوب به فروش مي رسد.

کلوچه ي قرابيه با استفاده از بادام، شکر و سفيده تخم مرغ تهيه مي شود و روي آن را معمولا با مغز پسته تزئين مي کنند. طعم شيرين و بافت نرم و ترد قرابيه طرفداران زيادي براي آن به ارمغان آورده است. همچنين لازم است ذکر شود که در بسياري از منابع، اين کلوچه با نام قرابيه تبريز معرفي شده است اما در هر دو استان اردبيل و آذربايجان شرقي اين شيريني به عنوان يک سوغات سنتي به شمار مي رود.

۹- فطير و نان نزيک

 نزيک نام يک نان خوشمزه است که در خلخال و ساير شهرهاي استان اردبيل عموما هنگام صبحانه يا زمان افطار مصرف مي شود و ما آن را با عنوان نان روغني مي شناسيم. اين نان به دليل نداشتن جوش شيرين بسيار سالم است و حضور زردچوبه در مواد اوليه اش، رنگي جالب و اشتها برانگيز به آن مي بخشد. نان نزيک در گذشته به صورت خانگي پخته مي شد اما امروزه مي توانيد با مراجعه به نانوايي ها و شيريني فروشي هاي اردبيل آن را تهيه و نوش جان کنيد. مواد تشکيل دهنده ي نان روغني اردبيلي روغن، آرد گندم، شير، نمک و مخمر هستند و مغز آن با آرد و روغن و زردچوبه پر مي شود. اگر نزيکِ شيرين دوست داشته باشيد مي توانيد به مواد داخل اين نان شکر هم بيافزاييد.

از ديگر نان هاي مشهور اردبيل مي توان به فطير اشاره کرد. پخت اين نان در تمامي شهرهاي ايران و در هرکدام به نحوي و با روشي مرسوم است و فطير اردبيلي با پودر خمير ترش، آب و شکر پخته مي شود. داخل اين نان، گردو، دارچين و شکر قرار مي دهند تا طعم متفاوتي به آن ببخشند. اين نان سنتي به عنوان يک ميان وعده دلچسب همراه با چاي، يا يک خوراکي مغذي براي صبحانه مصرف مي شود.

۱۰- تخمه آفتابگردان

تخمه ي آفتابگردان يکي از پرکاربردترين تنقلات ايراني است که در مهماني ها و مجالس، هنگام تماشاي فوتبال و حتي در کنار آجيل شب عيد در کنار انواع تنقلات ديگر مشاهده مي شود. در استان اردبيل گل هاي آفتابگردان از اقليم مناسب بهره مي جويند و در نتيجه نمونهاي از بهترين تخمه هاي ايران را توليد مي کنند.

اگر مسافر اردبيل هستيد و به دنبال يک سوغات مرغوب و مناسب براي عزيزانتان مي گرديد، تخمه آفتابگردان را فراموش نکنيد؛ زيرا که اين ماده ي خوراکي سرشار از ويتامين ها و املاح ضروري براي بدن، از جمله ويتامينE وB، آهن، پتاسيم و منيزيم بوده و مي توانند سبب رفع گرفتگي عضلات و ورم مفاصل شود.


منبع : کارناوال

این خبر را با دوستان خود به اشتراک بگذارید



تگ ها