معاون فني اداره کل محيط زيست لرستان گفت: تالابها حافظ تنوع زيستي و محلي براي تجمع پرندگان مهاجر آبزي و کنار آبزي هستند.
به گزارش بزنيم بيرون ، نبيالله قائدرحمتي بيان کرد: کنوانسيون رامسر يکي از قديميترين معاهدههاي زيستمحيطي جهان بوده که در سال 1971 مصادف با 2 فوريه، 13 بهمن ماه 1349 منعقد شده است.
وي اضافه کرد: اين کنوانسيون مربوط به تالابهاي جهان و پرندگان مهاجر تالابي است. تاکنون حدود 2022 تالاب در جهان در اين کنوانسيون به ثبت رسيده است و در مجموع مساحتي بيش از 210 ميليون هکتار دارند.
قائدرحمتي با بيان اينکه تاکنون 169 کشور جهان عضويت خود را در کنوانسيون رامسر ثبت کردهاند، اظهار کرد: از سال 1997 به بعد هر ساله همايش روز جهاني تالابها در سطح بينالمللي در يکي از کشورهاي عضو برگزار ميشود که استان اصفهان امسال ميزبان همايش روز جهاني تالابها بود.
معاون فني اداره کل محيط زيست لرستان افزود: تالابها مفيدترين و در عين حال بدبيارترين اکوسيستمهاي طبيعي به شمار ميروند، چراکه تقاضا براي تغيير و تبديل آنها زياد است.
وي با اشاره به ارزش تالابها گفت: تالابها حافظ تنوع زيستي و محلي براي تجمع پرندگان مهاجر آبزي و کنار آبزي هستند و يکي از جذابترين و بکرترين محيط هاي طبيعي براي تفريح و تفرج (اکوتوريسم) به شمار ميروند.
قائدرحمتي ادامه داد: مردم بومي اطراف تالاب نيازهاي خود را از آن تامين ميکنند(چوب و علوفه و...). همچنين تالابها کنترل کننده سيلابها هستند.
معاون فني اداره کل حفاظت محيط زيست لرستان با بيان اينکه تالابها تنظيم کننده اقليم محلي بوده و به عنوان تلطيف کننده هوا و بادشکن عمل ميکنند، يادآور شد: همچنين آنها منبع تامين آب براي کشاورزي و شرب هستند.
قائدرحمتي افزود: در کشور تاکنون 35 تالاب با اهميت جهاني در قالب 24 عنوان با مجموع مساحتي حدود 1.5 ميليون هکتار به کنوانسيون معرفي شده و در فهرست تالابهاي با اهميت جهاني به ثبت رسيدهاند.
وي گفت: عمدهترين تهديدات تالابهاي کشور و به تبع آن استان در حال حاضر شامل تغيير کاربري اراضي تالابي براي امور کشاورزي و غيره، شکار و صيد غيرمجاز و بي رويه و بهره برداري خارج از ظرفيت در تالابها، تغيير اقليم و خشکساليهاي متوالي، کاهش آب ورودي به تالابها از منابع آب بالا دست(عدم تامين حقابه زيست محيطي تالابها) و اجراي طرحهاي توسعهاي و زيربنايي بزرگ بدون در نظر گرفتن ملاحظات زيست محيطي مثل راهسازي، پالايشگاه، خطوط انتقال نيرو و ... هستند.
معاون فني اداره کل محيط زيست لرستان اضافه کرد: همچنين ورود انواع آلايندههاي بيولوژيکي، شيميايي و فيزيکي گسيل شده از مزارع کشاورزي، شهرها، آباديها و صنايع و رسوبات ناشي از فرسايش خاکهاي بالادست، چراي بيرويه درسطح حوضه تالابها و نواقص و کمبودهاي قانوني از ديگر تهديدات محسوب ميشوند.
قائدرحمتي در خصوص مديريت تالابهاي استان و اقدامات انجام شده، اظهار کرد: طبق ماده 16 قانون حفاظت و بهسازي محيط زيست، مديريت تالابهاي کشور به عهده سازمان حفاظت محيط زيست است. به اين منظور برنامههاي جاري اجرايي توسط اداره کل استاني مديريت ميشود.
وي با اشاره به بخشي از اين برنامهها گفت: پيشنهاد اصلاح، تکميل قوانين و مقررات مربوط به تالابها جهت طرح در برنامه ششم توسعهف انجام مطالعات فيزيکي، اقليمي، هيدرولوژيکي و بيولوژيکي تالابهاي استان(تالابهاي 11گانه پلدختر، بيشه دالان بروجرد، تنوردر دورود، تالاب کارستي غار ماهي کورو درياچه گهر) و پيگيري و تشکيل پرونده در جهت ارتقاء سطح حفاظتي آنها و... از اين برنامههاست.
معاون فني اداره کل محيط زيست لرستان از اجراي برنامههاي احياء و بازسازي در تالابهاي تخريب شده مانند تالابهاي پلدختر و تثبيت بخشي از واريزهها و رسوبات درياچه گهر، همچنين احداث پاسگاه محيط باني تالابهاي پلدختر و برگزاري کارگاههاي آموزشي و... خبر داد و افزود: به طور کلي جهتگيريهاي استان جهت حفاظت و حراست از تالابها به سمت مواردي از جمله رويکرد به مديريت زيست بومي در حوزههاي تالابي استان است.
قائدرحمتي تالابها را زيست بومهاي حساس و شکننده برشمرد و گفت: بايستي بر اساس ظرفيت قابل تحمل از آنها برداشت شود. همچنين توسعه طبيعتگردي در تالابها جهت حفاظت از آنها با مشارکت جوامع بومي و محلي صورت گيرد و نقش ذينفعان به ويژه بوميان در مديريت تالابها با هماهنگيهاي بين بخشي جهت مديريت آنها ارتقاء يابد.
وي با بيان اينکه بايد بر حفاظت و بهرهبرداري پايدار از تنوع زيستي و تامين حقابه طبيعي تالابها تاکيد شود، گفت: مناسبات اجتماعي جوامع بومي و محلي، وضعيت اقتصادي، ويژگيهاي فرهنگي و حتي سياسي در حفاظت از تالابها نقش دارند، بنابراين آگاهي و اطلاع رساني به عموم و مسئولان از اهميت تالابها بايد افزايش يابد.
قائدرحمتي تصريح کرد: نقش مردم در حفاظت از تالابها از جمله مواردي بوده که با توجه به شعار امسال روز جهاني تالابها که «تالابها براي آينده ما معيشت پايدار» است؛ بايستي مدنظر قرار گيرند تا مشکلي به مشکلات آنها اضافه نشود و کارکرد تالابها که در واقع حفظ تنوع زيستي است حفظ شود.
منبع :
خبرگزاري ايسنا