City Id =8

انتخاب استان

برنامه ریز

چقدر میخوای خرج کنی؟! (قیمت ها به تومان است) چیکار می خوای بکنی ؟ چقدر وقت داری؟!

فالوده يزدي با قدمتي 50 ساله (1395/05/06)

با توجه به گرماي طاقت‌فرساي استان در فصل تابستان يکي از دسرهاي مورد توجه و استقبال مردم يزد، فالوده است که از قديم تا به امروز همراه روزهاي گرم مردم يزد بوده است و هم‌چنان بخشي از علائق مردم اين شهر هم‌چنين مسافران و توريست‌هاست.
 فالوده يزدي با قدمتي 50 ساله

به گزارش بزنيم بيرون ، البته فالوده تنها مخصوص يزد نيست بلکه انواع لذيذ و گوناگون آن مورد استقبال مردم شهرها و کشورهاي ديگر نيز هست، هرچند که معروف‌ترين آن، فالوده شيرازي و فالوده يزدي است.

«محمد درهمي» يکي از فالوده و بستي‌فروشان قديم شهر يزد در اين‌باره در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا، مي‌گويد: فالوده در گذشته، دسري بود که از پختن پودر بادام و شکر تهيه مي‌شد، اما بعد، تبديل به دسري خنک و خوشمزه و در عين حال با قيمتي بسيار ارزان شد.

وي اضافه مي‌کند: فالوده در ميان مردم يزد قدمتي حدود 50 ساله دارد و نخستين بار در يکي از روستاهاي شهرستان تفت به نام طزرجان تهيه شد و هنوز هم حتي با پيشرفت علم و اختراع دستگاه‌هاي پيشرفته براي تهيه آن، نسبت به دسرهاي جديد ارزان‌ترين قيمت و بيشترين طرفدار را دارد، چه در سال 1350 که قيمتش دو ريال بوده و چه الآن که در سال 1395 قرار داريم و قيمتش 15 هزار ريال است.

درهمي عنوان مي‌کند: در قديم، زماني که ميوه کمياب بود يا قشر فقير جامعه وسعشان به خريد ميوه نمي‌رسيد، فالوده جايگزين مناسب و ارزاني به شمار مي‌رفت و تعداد مغازه‌هاي فالوده‌فروشي بسيار بيشتر از امروز بود و حتي تمام مغازه‌هاي لبنياتي و بستني‌فروشي‌ها نيز فالوده و ماقوت هم براي فروش داشتند و در هر کوچه و محله مي‌شد، آن را به راحتي خريداري کرد.

وي در ادامه در خصوص نحوه تهيه فالوده يزدي مي‌گويد: در فالوده يزدي، نشاسته را آب کرده و سپس آن را پخته و در هنگامي که داغ است از آبکشي که زير آن ظرف يخي وجود دارد، عبور مي‌دهند تا رشته رشته شود.

وي در خصوص تفاوت فالوده يزدي با فالوده شيرازي، بيان مي‌کند: در تهيه‌ي فالوده شيرازي، نشاسته‌ي پخته شده را بوسيله‌ي دستگاه و با فشار از توري عبور مي‌دهند تا رشته رشته شود و بعد در فريزر قرار مي‌دهندتا يخ بزند.

به گفته‌ي درهمي، البته فالوده يزدي را بعد از آماده شدن با شيره‌ي، گلاب و سياه دانه، صرف مي‌کنند اما فالوده شيرازي را با آبليموي تازه و آب آلبالو، تناول مي‌کنند.

وي يکي ديگر از دسرهاي سنتي يزدي‌ها را ماقوت معرفي مي‌کند و درباره‌ي آن مي‌گويد: «ماقوت» يکي ديگر از دسرهاي يزدي‌هاست که از خانواده همان فالوده است اما بيشتر در زمستان و فصل سرما، رونق دارد و مورد استفاده مردم قرار مي‌گيرد.

وي اظهار مي‌کند: تفاوت ماقوت و فالوده در اين است که براي تهيه ماقوت، نشاسته پخته شده و داغ را در ظرف ريخته و در يخچال قرار مي‌دهند که پس از سرد شدن به قالب ظرف در مي‌آيد و ديگر مانند فالوده رشته رشته نيست و پس از حاضر شدن نيز معمولاً تنها با شيره مصرف مي‌شود.

اين فالوده فروش قديمي شهر يزد عنوان مي‌کند: متأسفانه فالوده يزدي، نسبتاً ناشناخته مانده است و مانند فالوده شيرازي در همه شهرها شناخته شده نيست بلکه فقط مخصوص يزد است و از همين‌رو مسافران و گردشگران در هنگام سفر به يزد بسيار از آن استقبال مي‌کنند و در تابستان کمتر کسي فالوده نخورده، يزد را ترک مي‌کند.

درهمي مي‌گويد: البته مردم يزد در فصل گرما از انواع عرقيجات گياهي نيز به‌عنوان نوشيدني استقبال مي‌کنند به نحوي‌که مصرف عرق کاسني به‌علت طبع سرد، بسيار در يزد رواج دارد و براي رفع گرمازدگي از آن استفاده مي‌شود. يکي ديگر از عرق‌هاي مفيد و پرخاصيت در فصل تابستان نيز عرق بيد و شاطره است که جز ارزان‌ترين عرقيجات است و تمام اقشار جامعه مي‌توانند از آن استفاده کنند اما عرق بيدمشک به دليل طبع گرم آن در تابستان کمتر مورد استقبال قرار مي‌گيرد.


منبع : خبرگزاري ايسنا

این خبر را با دوستان خود به اشتراک بگذارید



تگ ها