City Id =8

انتخاب استان

برنامه ریز

چقدر میخوای خرج کنی؟! (قیمت ها به تومان است) چیکار می خوای بکنی ؟ چقدر وقت داری؟!

گردشگري غذا در جنوب؛ آشنايي با غذاهاي محلي هرمزگان (1395/08/14)

بهسبب ساحلي بودن استان هرمزگان و محدود بودن كشاورزي و دام داري، ماهي و ميگو سهم عمده اي در خوراک مردم اين استان ايفا مي كنند. غذاهاي محلي و سنتي از مهم ترين جاذبه هاي اجتماعي به شمار مي روند. تقريباً همه خوراک هايي که در اين استان تهيه و طبخ مي شوند، ريشه در طبع محلي مردمان هرمزگان دارد. انواع قليه رايج ترين غذاي محلي استان به شمار مي آيند.
گردشگري غذا در جنوب؛ آشنايي با غذاهاي محلي هرمزگان

به گزارش بزنيم بيرون ،  «قليه» يک واژه عربي است و مفهوم عام آن نوعي خوراک است كه از گوشت درست مي كنند. در نواحي ساحلي منظور از قليه؛ خورش ماهي و ميگو است. قليه انواع مختلفي دارد که قليه اسفناج، بادنجان، كدو ترش، برنج، به، هويج، پيتي، سغدي، قليه ماهي، قليه ميگو، كباب ميگو، آبگوشت ماهي، شينسيل ميگو، دم پخت ماهي، ماهي شكم گرفته، كباب ماهي، ته چين ماهي، ماهي برشته، کوفته ماهي، ماهي شور پلو، عرق گير ماهي، پلو ماهي، حواري ماهي، ماهي تنوري، گوشت سرخ کرده، ته چين گوشت، کتلت گوشت، کتلت خرچنگ، جريش، مضروبه، برنج مچبوس، مرگوک، رنگينه، سوراغ، مهياوه، ماموسه و پاكوره از جمله برخي از آن ها هستند. برخي ديگر از انواع غذاها چون: دلمه برنج، دلمه برگ مو، خوراک چغندر، خوراک سيب زميني، خوراک فاسوليا ، گنمه، دم پخت ماش، خورشت جگر، خورشت گل كلم، خورش كلم پيچ، خورش لوبيا سبز، خورش بادمجان، دال عدس، حلواي عسلي و ... از ديگر غذاهاي محلي اين منطقه به شمار مي آيند.

قليه ماهي

يکي از غذاهاي خوشمزه و معروف جنوب کشور، قليه ماهي است که ممکن است به روشهاي مختلفي طبخ گردد. يکي از روشهاي متداول آن اين است که: پياز و سير را رنده و يا خيلي ريز خرد کرده و آنها را سرخ مي کنند. سپس زردچوبه و سبزي ماهي (گشنيز و شنبليله) را اضافه مي کنند سپس ماهي را که ممکن است هوور، شورت و يا سنگسر باشد و قبلاٌ نمک زده شده است، به سير و پيلز و سبزي ماهي اضافه کرده و سرخ مي کنند تا به روغن بيافتد. در اين مرحله تمر هندي را در آب گرم حل کرده، صاف مي نمايند و لين آب تمر را به ماهي مي افزايند گاهي به مقدار کمي (يک قاشق غذا خوري) آرد نيز به آن اضافه مي کنند و مي گذارند تا کاملاًجا بيفتد.

هواري ماهي ( پلو ماهي )

در اين نوع غذا مي توان از انواع ماهي ها استفاده کرد ولي بيشتر از ماهي هوور استفاده مي شود که: ماهي سرخ شده با سير و پياز را با لوبياي پخته شده مخلوط کرده و در لا به لاي برنج آبکش شده دم مي کنند و يا به صورت کته يا دم پخت طبخ مي شود. در نوع دوم هواري مقداري سبزي ماهي (گشنيز و شنبليله) و کمي شبت را با سير و پياز سرخ کرده و ماهي را به آن اضافه مي نمايند و بقيه مراحل مشابه فوق طي مي شود. در انواع هواري از ماهي شوري استفاده مي گردد.

ماهي شوري

براي تهيه مهي شوري ماهي هوور را به صورت خام قطعه قطعه کرده و يا ورقه ورقه مي کنند و با نمک زياد در ظرف پلاستيکي و يا حلبي مناسبي گذاشته، درب آن را مي بندند (براي معطر شدن آن مي توان پوست نارنج را به آن اضافه نمود ) و براي مدت طولاني در بيرون ار يخچال آن را نگهداري مي کنند. نکته اي که بايد در تهيه ماهي شوري رعايت کرد اين است که از بکار بردن قاشق، ظرف و يا دست چرب پرهيز نمود و ظرف در بسته را براي مدت دو روز در برابر آفتاب قرار داد تا ماهي خودش آب بيندازد.

کتلت ماهي

براي تهيه اي غذا از ماهي مومغ استفاده مي کنند. ابتدا ماهي را کاملاً تميز کرده و سپس بخارپز مي کنند و پس از جدا کردن تمامي تيغ ها، با سير و پياز و سبزي، ماهي را چرخ کرده سپس با تخم مرغ و نمک و فلفل و زردچوبه و کمي و کمي آرد خمير مايه کتلت را تهيه نموده و سپس مانند کتلت گوشت در روغن سرخ مي نمايند.

انواع ترشي

ترشي شيرين انبه

انبه نارس را براي تهيه ترشي پوست کنده مثل سيب زميني قاچ زده و با نمک فراوان در ظرفي مي ريزند و پس از مدت 24 ساعت آن را آبکش مي کنند و در صورت شور بودن اين کار را با سرکه انجام مي دهند و سپس سرکه را با شکر (به ازاء هر ظرف سه ليتري سرکه يک ليوان و نيم شکر) به مدت 10 دقيقه مي جوشانند. سپس انبه را با گشنيز، فلفل و در صورت تمايل کمي خردل به سرکه اضافه مي نمايند. در اين نوع ترشي مي توان از سير يا کشمش و بادام هم استفاده کرد

ترشي انبه با تمر هندي و رب گوجه فرنگي

ابتدا تمر هندي را در سرکه حل کرده و آن را صاف مي کنند، سپس رب گوجه فرنگي را به آن اضافه مي نمايند ( به ازاي سه لستر سرکه يک کيلوگرم تمر، يک کيلوگرم رب گوجه فرنگي) سپس انبه را که مطابق روش گفته شده آماده نموده اند به آن اضافه کرده و در صورت غليظ بودن کمي سرکه به آن مي افزايند.

ترشي با پوست انبه

انبه را با پوست دو برش زده به طوري که قاچ هاي آن جدا نشده و شکل آن حفظ شود سپس نمک مي زنند. پس از مدت 24 ساعت در هر انبه يک حبه سير مي گذارند و در ظرف چيده روي آن سرکه مي ريزند و مي گذارند تا جا بيفتد. ماهي ماده غذايي مفيدي است که در مناطق شمالي و جنوبي کشورمان يعني مناطقي که در کنار دريا واقع شده اند جزو مواد اصلي و اساسي برنامه غذايي مردم اين مناطق محسوب مي شود. ماهي داراي ارزش تغذيه اي بسيار بالايي است و اکثر مواد مغذي مفيد و ضروري براي انسان را به تنهايي داراست و اين ويژگي مخصوص ماهي که آن را بين ساير مواد غذايي حائز اهميت خاص ساخته است، نوع چربي موجود در آن است. ماهي محصولات دريايي با وجود آن که جزو مواد غذايي حيواني هستند، ملي از نظر ترکيب چربي با ساير مواد حيواني متفاوتند. چربي موجود در مواد غذايي حيواني به طور عمده حاوي ترکيباتي به نام اسيد هاي چرب اشباع شده هستند که اين ترکيبات موجب بالا بردن کلسترول و ساير چربي هاي نامطلوب خون مي شوند.بنا بر اين افراط در مصرف چربي هاي حيواني، سلامت قلب و عروق را به خطر انداخته و در نهايت منجر به سکته هاي قلبي و مغزي مي شود. ولي ماهي و آبزيان با وجود آن که از دسته مواد غذايي حيواني هستند با اين حال نوع چربي موجود در آنها مشابه مواد گياهي است و از اسيدها ي چرب اشباع نشده به نام امگا 3 در آبزيان وجود دارد که اثرات بسيار مهمي در سلامت انسان به عهده دارد و در پيش گيري از بسياري از بيماريها و کنترل و کمک به بهبود اختلالات و عوارض مختلف نقش مهم و سازنده اي به عهده دارد. ماهي از منابع بسيار خوب پروتين محسوب مي شود. پروتين موجود در ماهي از نظر کميت و کيفيت قابل توجه است، بدين معني که پروتين موجود در ماهي به شکلي است که به آساني در دستگاه گوارش هضم و جذب مي شود و به طور تقريباٌ کامل در بدن به مصرف مي رسد ماهي يکي از منابع خوب آهن است و آهن در خونسازي و همچنين در حفظ مقاومت بدن در برابر ميکروب ها نقش مهمي به عهده دارد. آهن موجود در ماهي به گونه اي است که جذب آن در دستگاه گوارش آسان بوده و به خوبي در بدن به مصرف مي رسد علاوه بر آن آهن موجود در ماهي، جذب آهن منابع گياهي را هم افزايش مي دهد بنابر اين نقش مهمي در پيشگيري از کم خوني ناشي از فقر آهن به عهده دارد همچنين ماهي حاوي مقدار قابل توجهي ويتامينهاي گروه B، روي، فلوئور، يد و فسفر مي باشد که هر کدام در رشد و سلامت کودکان، نوجوانان و بزرگسالان اهميت بسزايي دارد.


منبع : ميراث فرهنگي استان هرمزگان

این خبر را با دوستان خود به اشتراک بگذارید



تگ ها