City Id =8

انتخاب استان

برنامه ریز

چقدر میخوای خرج کنی؟! (قیمت ها به تومان است) چیکار می خوای بکنی ؟ چقدر وقت داری؟!

گردشگري غذا در چهارمحال و بختياري (1395/08/16)

اگر شما هم به گردشگري غذا علاقه منديد و دوست داريد غذاهاي محلي نقاط مختلف ايران را امتحان کنيد، در اين مطلب از بزنيم بيرون همراه ما باشيد تا سري به خوراکي ها و غذاهاي محلي چهارمحال و بختياري بزنيم.
گردشگري غذا در چهارمحال و بختياري

 كباب بختياري:

 
 از فيله گوسفند، سينه مرغ، فلفل دلمه‌اي، پياز متوسط، روغن زيتون، پودر سير و زعفران تهيه مي شود. گوشت مرغ و گوسفند را با روغن زيتون و پياز مخلوط مي‌كنند، با زعفران آغشته نموده و سپس يك تكه فيله گوسفند، يك تكه فلفل، يك تكه مرغ و يك تكه پياز را در سيخ مي گذارند و روي آتش كباب مي كنند. اين غذا از خوشمزه ترين غذاهاي استان چهارمحال و بختياري بوده و شهرت زيادي دارد.
 
شله بريان
 
گوشت و برنج و کمي نخود و عدس را با هم داخل قابلمه ريخته و روي آتش مي­گذارند تا جوش بيايد سپس آنرا داخل آتش گذاشته و 6 تا 7 ساعت بعد آنرا از زير آتش در آورده با گوشت کوب مي­کوبند تا له شود سپس به آن هل و زيره اضافه مي­کنند. اين غذا را براي کسانيکه سرماخوردگي دارند درست مي­کنند.
 
شورباي قيمه ريزه
 
گوشت را با گشنيز و جعفري داخل هاون سنگي ريخته و مي­کوبند تا نرم شود. سپس آنرا با برنج نيم پخته گلوله کرده در آب قرار مي­دهند و کمي برنج و سبزي در آن مي­ريزند و پس از جوش آمدن آنرا داخل آتش کرده و حرارت مي­دهند تا کاملاً پخته شود اين غذا مناسب افرادي است که سرماخورده­اند.
 
گوشت گندم
 
گوشت و لوبيا سفيد و نخود و پياز را خرد کرده گندم پوست کنده را با چند ليوان آب داخل کماجدان ريخته مي­جوشانند تا پخته شود وقتي که پخته شد، سيب­زميني پوست گرفته و پخته و کمي رب و کمي نمک و فلفل به آن اضافه مي­کنند و مي­کوبند.
 
ماست ميش و شکر
 
در تابستان که ماست ميش (گوسفند ماده) فراوان است، خانواده­ها ماست را در کاسه ريخته و شکر روي آن مي­ريزند و مي­خورند گاهي بجاي شکر شيره­ي انگور اضافه مي­کنند.
 
رکو Recu
 
رکو: برنج را خيسانده و گوشت را مي­پزند بعد برنج و گوشت و زيره و نمک را داخل کرده در آن آب مي‌ريزند و روي آتش مي­گذارند تا جوش آيد بعد از پختن در حاليکه کمي آب داشته باشد آنرا مي­کوبند و تقريباً مثل حليم برنجي مي­شود.
 
 
 
اُماج (سوپ کلي) OMAJ
 
آرد را الک مي­کنند کمي آب به آرد مي­زنند و مي­مالند تا دانه دانه شود. آب را جوش آورده نوعي سبزي کوهي بنام بوسور BOSORيا ليز Lisکه لعاب دارد و براي سرماخوردگي مفيد است شسته به آب جوش مي­زنند و آرد را اضافه مي­کنند. چند جوش که زد پياز را با فلفل به آن مي­زنند.
 
اشکنه:
 
سرکه شيره و روغن را بعد از داغ کردن با حلقه­هاي پياز و مقداري آرد مخلوط کرده و گرم نگه مي­دارند بعد چند دانه برگه­هاي زردآلو،‌آلوچه و هلو را در آن مي­­اندازند و بهم مي­زنند بعد از پختن برگه­ها آنرا برمي­دارند و مصرف مي­کنند.
 
عدسي:
 
عدس را تميز کرده و با گوشت چرخ کرده با بدون گوشت مي­پزند پس از پخته شدن مقداري آويشن و سير و فلفل و روغن به آن مي­زنند و مي­کوبند و آب آنرا جدا کرده و با نان خشک مي­خورند و کوبيده آنرا با نان، معمولاً اين غذا را براي صبح زمستان مي­پزند.
 
آب ترشي:
 
در فصل گرما اغلب آب ترشي درست مي­کنند براي تهيه اين غذا، دانه­هاي انار، (اناردون) را خوب مي‌جوشانند تا پخته شود، بعد کمي انجير و مويز وکمي روغن به آن اضافه كرده وقتي آماده شد نان در آن مي­ريزند و           مي‌خورند.
 
خوراک قارچ:
 
در فصل بهار که ايلات به ييلاق و سردسير مي­رسند بيشتر خوراک آنها از قارچ­هايي است که در کوهستان مي­رويد آنها قارچ را کباب يا با روغن سرخ کرده با نان مي­خورند و گاهي قارچ خشک را به گرمسيربرده و از آن استفاده مي­کنند.
 
اوگندي Ogandi:
 
زنان ايل از عدس، خوراکي را مي­پزند که آنرا اوگندي مي­گويند در لهجه بختياري به معناي عدس و آب است که از عدس و روغن و ادويه آش تهيه مي­شود.
 
آب ديز:
 
گوشت خرد کرده با روغن سرخ مي­کنند و با آب مي­پزند و مقداري گياهان کوهي نظير آويشن و سير و تره به آن مي­زنند و مي­خورند اين غذا خوراک روزانه­ي خانوار ايل است.
 
پيه به جگر (جير):
 
براي تهيه غذا جگر را روي آتش کباب مي­کنند سپس آنرا خرد کرده داخل چربيهاي گوسفندي مي­پيچند و دوباره کباب مي­کنند.
 
نوچيزي (بورخر):
 
براي تهيه اين نان مقداري آرد را داخل ظرف کرده به آن آب مي­دهند تا خمير شود و بعد آنرا روي تابه که زير آن آتش است پهن مي­کنند تا خوب برشته شود، سپس مقداري تره کوهيِ ­تر يا خشک در روغن مي­ريزند و بعد نان برشته شده را به آن اضافه مي­کنند و قند را الک کرده را به آن اضافه مي­نمايند بوي خوبي از آن به مشام مي­رسد يکي از غذاهاي اصلي بختياريها است.
 
نان گرده:
 
خمير نان را روي آتش مي­پزند سپس آنرا زير خاکستر آتش مي­گذارند تا خوب پخته شود بعد کمي روغن به آن مي­زنند و مي­خورند.
 
نان چپه:
 
گودالي را حفر مي­کنند و سه سنگ صاف کنار آن قرار مي­دهند که آنرا کچک مي­گويند تابه را روي آن قرار داده خمير آماده شده را با تير چوبي صيقلي پهن مي­کنند روي تابه مي­اندازند تا رشته شود نانهاي پخته شده را به شکل مثلث روي‌هم تا مي­کنند و در سفره مي­گذارند اين نانها را چپه مي­گويند زن ايلي هر دو روز يکبار نان مي­پزد.
 
نان يوخا:
 
نان يوخا توسط زنان روستايي در منازل تهيه مي شود شامل نان و شيره اي است که از شيره انگور، گردو، بادام روغن حيواني و ... تهيه ودر اصل اين نان از محصولات تهيه شده خود مردم تهيه مي شود و در بين تمامي اهالي روستا توزيع مي شود.
 
نان كاكولي:
 
کاکولي نوعي نان است که خميرش از شير، آرد و خشکبار)گردو،کشمش، بادام)تشکيل شده و براي پخت بر روي اين نان زرده تخم مرغ، گلرنگ، زعفران، زيره و ....زده مي شود و در تنور پخت مي شود.
 
نان بلوط:
 
بختياريهائي که در جنگلهاي بلوط زندگي مي­کنند. بلوط را جمع­آوري مي­کنند در آب شيرين مي­گذارند تا تلخي آن از بين برود بعد بلوط را مي­خشکانند و خرد کرده باز 7 شبانه روز در آب شيرين مي­گذارند تا شيرين شود و بعد آنرا مي­کوبند تا آرد شود و خمير کرده نان مي­پزند در بختياري­ها اين نان را کلک مي­گويند.
 
پرورد دوغ :
 
اين غذا شامل سبزي آش، برنج، دوغ، آرد و پياز داغ است. سبزي آش را بعد از شستن و خرد كردن مي‌پزند، سپس برنج و دوغ را به آن اضافه مي‌كنند بعد كه برنج پخته شد كمي آرد را در آب حل كرده و به آن مي‌افزايند‌تا‌آب‌آش‌به‌صورت‌غليظ‌درآيد‌و‌پياز‌داغ‌را‌هم‌اضافه‌مي‌كنند.
 
آگِردَگ:AGERDAG
 
اين شيريني همان مواد فتير را دارد (فتير نوعي شيريني كه در همه جا پخته مي‌شود. مواد آن تخم‌مرغ، شير، شكر، روغن، آرد، مواد معطر شيريني است)با اين تفاوت كه كمي شيرين‌تر است. و بعد از ور آمدن خمير آن را به اشكال دل خواه درآورده و در روغن سرخ مي‌كنند كه اين شيريني را در مناسبت‌هاي مختلف تهيه مي‌كنند. مثلاً زماني كه طفلي دندان در مي‌آورد يا بخواهند به جا خالي دختري بعد از ازدواج بروند.
 
كال جوش يا كله جوش:
 
غذايي است كه براي پختن آن ابتدا كشك را مي‌سايند و در آب ريخته و حرارت مي‌دهند. سپس در ظرف ديگري پياز سرخ مي‌كنند و سپس پيازهاي خرد شده را با نعناع داغ درون كشك حرارت داده شده؛ ‌ريخته و غذا را آماده مي‌كنند. اين غذا را ميتوان بر حسب سليقه و ذايقه با گردو وكشمش هم مصرف نمود .
 
كاچي شير:
 
غذاي ديگري است كه بيش تر خانوار دام دار تهيه مي كنند كه عبارت است از آرد و شير كه آرد را كمي تفت مي‌دهند و سپس شير را اضافه مي‌كنند.
 
آش شنگ و موچه :sheng - mocheh
 
اين غذا همانند ديگر آش هاي ايراني پخت مي شود به نحوي که به جاي سبزيجات رايج آش ها، از شنگ، موچه(مچچه)، پاغلاغ و سير صحرايي استفاده مي شود.
غذاهايي ديگري هم از اين گياهان تهيه مي شود که از مهمترين آن ها مي توان به «علف پخته»، «علف ماستي»(مخلوط با ماست) و تليکه نام برد.
 
انواع شربت هاي محلي:
 
 شربت زعفران و نبات ، زعفران با عسل (عسل بايد مرغوب و بدون افزودن شکر باشد)، شربت ، شربت بهار نارنج‌ ، شربت نعناع، شربت عرق يونجه.
 
دم نوشها :
 
دمنوش دارچين با عناب و گل‌گاو‌زبان. دمنوش سنبل الطيب ، دمنوش دارچين به همراه بهارنارنج ،دمنوش بادرنجبويه و دارچين ،دمنوش آويشن و دارچين ،دمنوش زنجبيل و دارچين ،دمنوش مرزنجوش.

منبع : ميراث فرهنگي چهارمحال و بختياري

این خبر را با دوستان خود به اشتراک بگذارید



تگ ها